x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Aventurile lui Habarnam

Aventurile lui Habarnam

de Claudia Daboveanu    |    03 Feb 2006   •   00:00
Aventurile lui Habarnam
SPECTACOL
Un spectacol recomandat copiilor de toate varstele

De la sfarsitul anului trecut, la Teatrul Odeon se joaca un spectacol plin de surprize placute: "Aventurile lui Habarnam", de Nikolai Nosov, in regia lui Alexandru Dabija. O scriere pe care multi dintre noi au considerat-o de capatai in copilarie, asa cum pentru altii "Ciresarii", basmele lui Creanga sau romanele lui Jules Verne au constituit lecturile preferate de pe vremea scolii primare.

PEPENI CAT CASA. Spectacolul merita vazut atat de cei mici, cat si de adulti. Garantat, nu se plictisesc nici unii, nici altii. Poate esti tentat sa spui: "E, na, alt spectacol pentru copii! Ce sa caut eu acolo?". Pai… multe! Primul lucru care-ti incanta vazul e scenografia lui Constantin Ciubotariu. Sa fim intelesi: suntem in lumea prichindeilor, asa ca tot in jurul lor trebuie sa para urias, ca sa-i percepi pe ei mici de tot. Ei bine, chiar este: castraveciorii sunt de cateva ori mai mari decat ei, pepenii sunt aproape tot atat de mari ca balonul pe care-l umfla si cu care zboara cu picioarele-n sus si cu capu-n jos, peste nori ca piureul!

Alta surpriza e jocul actorilor, care interpreteaza prichindei si prichindute, care trebuie (macar ei!) sa-si pastreze inocenta. Adultii il vor descoperi cu bucurie (poate asta-i cuvantul cu care ramai in minte dupa ce se termina piesa) pe Pavel Bartos in rolul lui Habarnam. "Homosexualul fandosit" din telenovela "Pacatele Evei" de pe Acasa TV e acum un pitic din Orasul Florilor, care poarta o palarie albastra-albastra, pantaloni galben-canar si o bluzita portocalie cu cravata verde…

Ochi-Albastri, Strop-de-Miere, Iepurica sunt "fanele" noului picat din cer in lumea lor: Habarnam

UNDE ESTI, COPILARIE? Poate ca ceea te uimeste cel mai mult e ca pe toata durata spectacolului nu exista nimic obscen, nimic trivial la nici un nivel de perceptie, conceput astfel cu scopul de a atrage. Curios, nu, atata vreme cat desenele animate abunda in violenta, limbaj de cartier marginas si "modele" de comportament indoielnic? Totul e un joc: rezolvarea conflictelor, vindecarea bolilor… Totul pe muzica Adei Milea (trebuie sa auziti copiii cum reactioneaza la indemnul de a canta) si in pasi de tango. Al iodului si-al mierii, care reuneste "gastile" prichindeilor si ale prichindutelor. Culmea e ca toata lumea are preocupari normale, arata ca niste personaje decente (in nici un caz nu-ti doresti s-arati ca papusa Barbie si nici sa-i zdrobesti pe toti cu puterile tale fabuloase). In schimb, iti vine sa spui precum "copilul" lui Blaga: "Intelepciunea si iubirea mea e jocul!".

Ne bucuram si datorita lor


Romanul lui Nikolai Nosov beneficiaza de traducerea Ninei Gafita si dramatizarea Mihaelei Michailov. Actorii Teatrului Odeon, care dau viata personajelor, sunt: Pavel Bartos, Marius Stanescu, Mircea Constantinescu, Gabriel Pintilei, Ionut Kivu, Romulus Chiciuc, Mugur Arvunescu, Marian Lepadadu, Ioan Batinas, Laurentiu Lazar (prichindeii), Catalina Mustata, Rodica Mandache, Dorina Lazar, Ana Maria Moldovan, Adriana Trandafir, Paula Niculita si Dana Voicu (prichindutele). Reprezentatiile pot fi vizionate si la matineu.
×