Bolile de inimă, care au fost în declin de 30 de ani, par să revină în forţă, în special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani, potrivit mai multor studii americane şi britanice
Bolile de inimă, care au fost în declin de 30 de ani, par să revină în forţă, în special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani, potrivit mai multor studii americane şi britanice, relatează The Times. bezitatea şi diabetul ridică rata îmbolnăvirilor de inimă, sugerând că felicitările legate de progresul în reducerea mortalităţii din cauza bolilor cardiace au fost premature. Săptămâna trecută, Ministerul Sănăţii din Marea Britanie a publicat un raport în care se felicita pentru faptul că a reuşit să atingă, cu cinci ani mai devreme, obiectivul de a reduce numărul de decese legate de boli de inimă la persoanele sub 75 de ani cu 40%. Cu toate acestea, situaţia pare să se schimbe într-o direcţie nedorită. În SUA, Marea Britanie şi Australia, studiile au arătat că în timp ce rata mortalităţii de boli cardiace scade la persoanele în vârstă, în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani aceasta se menţine constantă sau creşte, deoarece acestea din urmă au ignorat avertismentele legate de mâncarea nesănătoasă, fumatul şi consumul excesiv de alcool. În 2002, potrivit lui Simon Capewell, profesor de epidemiologie clinică la Universitatea din Liverpool, mortalitatea legată de bolile de inimă în Marea Britanie a crescut la bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani pentru prima dată în peste două decenii, în pofida îmbunătăţirilor din sistemul de sănătate.
Cele mai recente date, publicate luna aceasta în 'Archives of Internal Medicine' de o echipă de la Universitatea din British Columbia şi de la Clinica Mayo, se referă la examinările post-mortem a peste 425 de persoane care au trăit într-un ţinut din statul american Minnesota şi care au decedat din cauze ne-naturale - accidente, crime sau sinucideri - între 1981 şi 2004. Niciunul dintre decese nu a fost cauzat de o boală de inimă, însă examinările au arătat că în toată această perioadă 83% dintre cazuri prezentau indicii ale unor boli coronariene, iar în cazul a 8,2% dintre cazuri boala era într-un stadiu avansat.