x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Brazilia va construi un observator gigantic pentru a studia clima din Amazonia

Brazilia va construi un observator gigantic pentru a studia clima din Amazonia

14 Feb 2010   •   00:00

Brazilia va construi, în mijlocul junglei amazoniene, un turn de 320 de metri altitudine, care va funcţiona drept observator atmosferic pentru studierea schimbării climatice în Amazonia, dar şi a relaţiei pe care acest fenomen o are cu încălzirea globală, a informat sâmbătă presa locală, citată de agenţia EFE.



Proiectul, care se bazează pe cooperarea cu guvernul german, urmăreşte să realizeze calcule mai precise legate de efectul de seră pornind de la clima junglei tropicale în următorii 30 de ani, potrivit informaţiilor provenite din Manaos, capitala statului din nordul ţării - Amazonas, şi relatate de ziarul Folha de Sao Paulo.

Turnul, care va include investiţii totale de 24 de milioane de reali (circa 12,9 milioane de dolari), va trebui să intre în exploatare la sfârşitul lui 2011.

Cu ajutorul observatorului atmosferic, previziunile oamenilor de ştiinţă vor fi făcute la 270 de metri deasupra coroanei arborilor, la o altitudine mai mare cu 203 metri faţă de cea pe care o ating actualele turnuri.

Alte patru turnuri, de 80 de metri altitudine, vor fi ridicate în jurul celui principal, fără a fi nevoie de defrişarea arborilor existenţi.

Observatorul va fi amplasat în rezervaţia pentru dezvoltare durabilă de la Uatuma, la 133 de kilometri de Manaos.

La această iniţiativă au participat Institutul Max Planck din Quimica - Germania, dar şi cele braziliene, respectiv Institutul Naţional de Investigaţii din Amazonia şi Universitatea de Stat din Amazonas.

×
Subiecte în articol: lumea