x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CALENDARUL CHINEZESC/Anul Bivolului sub semnul crizei

CALENDARUL CHINEZESC/Anul Bivolului sub semnul crizei

de Mihaela Matachita    |    26 Ian 2009   •   00:00
CALENDARUL CHINEZESC/Anul Bivolului sub semnul crizei

Sărbătorirea Anului Nou chinezesc, ocazie tradiţională de petreceri şi cheltuieli, a început, duminică seara, sub semnul austerităţii determinate de criza economică.



Luni, 26 ianuarie, este prima zi a Anului Bivolului de pământ caracterizat în zodiacul chinezesc prin disciplină, obedienţă, muncă, perseverenţă. Aceia care aveau un mare avans se vor mulţumi cu unul mult mai mic sau chiar cu rămânerea pe loc, ceilalţi trebuie să muncească pentru a avea ce culege. Va fi un an ideal pentru rutină, dar şi un an al responsabilităţilor, în care sunt necesare eforturi duble, spun astrologii. Anul bivolului aduce prosperitate numai prin multă muncă. Este un an în care vor fi favorizaţi oamenii care lucrează serios şi metodic la un proiect. Astrologii atenţionează că este anul în care se vor acumula elemente ce vor fi exploatate mai târziu, fiind indicate investiţiile pe termen lung. Pe primul plan se afla preocuparea pentru domeniile din care decurg veniturile.

NERVI DE PRIMĂVARĂ
În Anul Bivolului, exagerarea nu îşi are locul, ci prudenţa şi modestia, mai avertizează specialiştii în zodiacul chinezesc. Toate acestea, până la 13 februarie 2010, când va începe alt an lunar.

Tradiţional, chinezii se întorc în locurile natale pentru a petrece Anul Nou lunar, "Sărbătoarea primăverii", în familie. Acum, autorităţile au prevăzut că 188 de milioane de chinezi vor călători cu trenul şi alte 24 de milioane cu avionul în cele 40 de zile din jurul datei de Anul Nou. Acest număr de călători pune la grea încercare căile ferate din China, deşi obişnuite cu proporţiile uriaşe de orice natură, dar şi nervii oamenilor care aleargă după bilete. Acestea se găsesc numai la bursa neagră, evident la suprapreţ. Din cauza aglomeraţiei din trenuri, se călătoreşte zeci de ore în picioare, fără apă fierbinte pentru tăiţei (aceştia echivalează cu sandvişul la europeni) şi, pentru ca infernul să fie complet, fără acces la toaletă, deoarece acolo doarme vreun beţiv. Preţul acestui voiaj de coşmar: 100 de yuani (11 euro) pentru 1.700 de kilometri. Suma pare infimă din afară, dar sunt foarte mulţi aceia care câştigă un salariu de 14 yuani pe săptămână. Norocoşii care găsesc un loc pe scaun ajung la destinaţie cu "şalele rupte" după un voiaj ce pare interminabil în ţara cât un continent. Ca să nu mai amintim de aceia care, în lipsa locurilor în tren sau avion, folosesc autobuzul.

BANI ALBI PENTRU PLICURI ROŞII
Unul dintre grupurile cele mai afectate de criză este reprezentat de cele 130 de milioane de muncitori migranţi, care s-au întors în satele lor de Anul Nou, fără a şti dacă vor regăsi de lucru când vor reveni în fabricile din sudul sau estul Chinei. Guvernul a anunţat o primă excepţională în valoare totală de 9 miliarde de yuani (970 milioane de euro) pentru ca 74 de milioane de săraci să treacă sărbătorile cu bine în ciuda crizei. Restaurantele se aşteaptă la rândul lor la un An al Bivolului auster, întrucât oamenii economisesc de teama crizei. Potrivit sondajelor, numai 6% dintre chinezi au optat pentru a petrece Revelionul la restaurant, relata AFP. Dacă anul trecut hotelul de cinci stele Shangri-La din Canton a făcut senzaţie cu o cină pentru 10 persoane la preţul de 198.000 yuani, anul acesta oferta a fost de 3.988 de yuani pentru acelaşi număr de invitaţi. Singurul domeniu care a scăpat de austeritate a fost cel al "plicurilor roşii", pline cu bancnote, oferite familiei, în acest an al stabilirii ordinii în afaceri şi acasă.


Cum ne va merge

Şobolan – un an bun, dar mai multe responsabilităţi * Taur – nu prea multe lucruri bune, exceptând familia * Tigru – an frivol, instabil, plin de certuri şi neînţelegeri * Iepure – fără mari probleme dar cu mult stres * Dragon – drumul va fi asemenea mersului printre jaloane * Şarpe – favorizat al acestui an greu, va avea un parcurs uşor * Cal – va trebui să muncească, atenţie însă la epuizare * Oaie – an destul de greu, solicitant, apar certurile * Maimuţă – an slab, chiar în pierdere, atenţie la sănătate * Cocoş – mari şanse de a ieşi bine sau de a recupera, dar şi risc de accidente * Câine – an plin de incertitudini, se pierde din putere şi influenţă * Mistreţ (Porc) – an foarte bun, dar se impune evitarea disputelor.

×
Subiecte în articol: magazin anul