De cate ori vedem reclame la detergenti ne enervam si schimbam canalul. Nu acelasi lucru se intampla si cu publicitatea netraditionala, ea nu este la fel de agresiva si nu ne creeaza acelasi sentiment de plictiseala.
ALEX ANGHEL
Lipsa de creativitate in ceea ce priveste detergentul este o problema care-si gaseste scuze in lipsa unei legaturi emotionale dintre produs si cumparator, a faptului ca acesta din urma nu o sa obtina niciodata recunoastere sociala sau o imagine mai buna pentru ca foloseste detergentul X.
PARERI PERTINENTE. "Poate ca detergentul nu e un produs cu care sa creezi niste emotii, iar atunci cand reusesti sa le creezi ele pot conduce de cele mai multe ori catre umor. Intrebarea ar fi de ce. Poate si pentru ca in ultima vreme, consumatorul nu mai are un contact atat de strans cu detergentul. Il cumpara, il toarna in masina de spalat si pleaca la film, la serviciu sau in bucatarie, la treburile casnice", declara Silviu Culea, director de creatie Tempo Advertising.
"Se spune ca o marca (buna) este ca un cadou reusit pe care il facem consumatorilor, atunci cand le intelegem nevoile. Nimeni nu-si doreste sa primeasca detergenti cadou, nici in sensul figurat al acestei comparatii, si nici in viata reala. Oamenii viseaza la multe lucruri - reusita personala, succes fata de sexul opus, mai multi bani, status etc. - , iar hainele pur si simplu curate nu iti aduc nimic din acestea", Cristofor Iosub, Red Cell.
Si totusi, exista cateva spoturi la detergenti care ies din tipare, dar care nu putem spune ca sunt creative in adevaratul sens al cuvantului. Exemplele cele mai potrivite ar fi Dero cu Stefan Banica Jr. si cu nemtoaicele, Perlan Bonux si pensiunea si ultima campanie la Dero cu cele mai frecvente 99 de pete. "O campanie care mi se pare creativa este Perlan Bonux (proprietara de pensiune, mica patroana). De ce? Pentru ca a inventat un simbol, un personaj foarte specific, care sa "vorbeasca" despre marca. Utilizarea acestui tip de icon nu este cu nimic mai putin creativa decat utilizarea Letiziei Casta in reclamele LâOreal. Cele doua personaje fac acelasi job: sa comunice beneficiile marcilor intr-un mod simbolic, numai ca vorbesc catre zone diferite ale creierului nostru", declara Cristofor Iosub, Red Cell
Citește pe Antena3.ro
REALITATE
"Atata vreme cat campania "99 pete" a lui Dero a generat niste salturi spectaculoase in vanzari, nu cred deloc in lipsa de interes ori reactie a telespectatorilor la reclamele pentru detergenti" - Mihaela Nicola, lider Ogilvy