x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cartof în coajă la felul I şi chefir la desert, meniu de criză pentru ruşi!

Cartof în coajă la felul I şi chefir la desert, meniu de criză pentru ruşi!

25 Feb 2009   •   00:00

În cadrul măsurilor anticriză, şeful Serviciului de stat pentru protecţia drepturilor consumatorilor din Rusia (Rospodrebnodzor), Ghennadi Onişcenko, în colaborare cu directorul Institutului pentru alimentaţie de pe lângă Academia de Ştiinţe de la Moscova, Viktor Tutelian, a întocmit un set de recomandări în domeniul alimentaţiei pe timp de criză, relatează Moskovski Komsomoleţ.



Autorii "meniului de criză" consideră că în condiţii de instabilitate financiară, ruşii trebuie să mănânce puţin, dar săţios şi cu folos. Gata cu preparatele semifabricate din galantare, mâncarea trebuie gătită exclusiv acasă. Aceste recomandări, precum şi preţul orientativ la produsele alimentare au fost postate pe site-ul oficial al Rospodrebnodzor, astfel încât ruşii să-şi poată întocmi cu uşurinţă meniul în funcţie de bugetul familiei. Mai mult, pe site se găsesc recomandări pentru fiecare categorie de vârstă şi chiar exemple de meniu economic.

Este important atât pentru sănătate, cât şi pentru bugetul personal, să se renunţe la delicatesele din carne, peşte, în special la mezeluri, recomandă autorităţile în domeniu. "În prezent, o bună parte din bugetul unei familii din Rusia destinat achiziţionării alimentelor revine mezelurilor şi preparatelor industriale din carne, pentru că majoritatea populaţiei foloseşte acest gen de produse în loc de carne şi nu ca gustare, fără să ţină seama că în mezeluri proteinele constituie doar 20%, iar grăsimile 33-35%, în timp ce în carnea gătită acasă grăsimile nu depăşesc 8-10%", explică Serviciului de stat pentru protecţia drepturilor consumatorilor din Rusia. "Nu veţi găsi proteine sănătoase în crenvurşti, nici fier şi nici vitamina B12, ca în carnea de vită sau pasăre", fac apel la populaţie autorităţile din domeniul sanitar, recomandând, pe de altă parte, să se treacă de la produsele industriale din carne la lactatele sănătoase.

Ruşilor li se recomandă de asemenea acorde preferinţă cartofilor în coajă faţă de alte produse, dar fără să neglijeze aportul de legume şi fructe proaspete, pâinea de secară, caşa de hrişcă şi ovăz. Printre recomandări se regăsesc şi unele sfaturi care nu vor fi pe placul gospodinelor. Astfel, se recomandă ca mâncarea să fie consumată imediat ce a fost gătită. Se ştie însă că este mai profitabil să găteşti o oală de ciorbă pentru două-trei zile, comentează Moskovski Komsomoleţ. În genere, autorităţile din domeniu din Rusia recomandă populaţiei să uite cu totul de semifabricate, să revină în bucătărie şi să redescopere reţetele tradiţionale. "Amintiţi-vă când aţi copt ultima oară plăcinte cu ciuperci şi varză, dar blinî, când aţi pregătit chisel, o marinată de peşte sau o cremă de casă pentru prăjituri? E vreme de criză, reveniţi la tradiţie!", se afirmă în textul postat pe site-ul Rospotrebnodzor.

×
Subiecte în articol: lumea