x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Câţiva medici vorbesc despre utilizarea unui "nou tip de armă" în Gaza

Câţiva medici vorbesc despre utilizarea unui "nou tip de armă" în Gaza

12 Ian 2009   •   00:00
Câţiva medici vorbesc despre utilizarea unui  "nou tip de armă" în Gaza

Televiziunile arabe care emit din Gaza au arătat, în ultimele zile, răni ciudate ale unor adulţi şi copii, ale căror gambe sunt arse şi sângerânde, anunţă Le Monde. Ieri, doi medici norvegieni, singurii occidentali prezenţi în spitalul din oraş, au susţinut acelaşi lucru.



Doctorii Mads Gilbert şi Erik Fosse, care au lucrat în regiune de mai bine de 20 de ani cu oraganizaţia non-guvernamentală norvegiană Norwac, au putut ieşi din teritoriu cu 15 răniţi grav, pe la graniţa cu Egiptul. “La spitalul Al-Chifa, din Gaza, nu am văzut arsuri cu fosfor, nici răniţi cu bombe cu sub-muniţie. Dar am văzut victime despre care avem toate motivele să credem că au fost atacate cu un nou tip de arme, experimentate de militarii americani, cunoscute drept DIME (Dense Inert Metal Explosive)”, au declarat medicii.
Ele sunt mici bile de carbon care conţin un aliaj de tungsten, cobalt, nichel sau fier şi ele au o enormă putere de explozie, care se disipează la 10 metri. „La doi metri, corpul e tăiat în două; la opt metri, gambele sunt tăiate, arse ca şi cum ar fi înţepate cu mii de ace. Nu am văzut trupurile disecate, dar am văzut destule amputate. Au fost cazuri asemănătoare în sudul Libanului în 2006 şi le-am văzut şi în Gaza în acelaşi an, în timpul operaţiunii israeliene "Ploaia de vară". Experimente pe şobolani au arătat că aceste particule care rămân în corp sunt cancerigene”, au explicat ei.
Un medic palestinian, intervievat ieri de Al-Jazira, a vorbit despre neputinţa sa în aceste cazuri: „Nu au nicio urmă de metal în corp, dar au hemoragii interne ciudate. Le sunt arse vasele de sânge şi mor; nu putem face nimic”. El a văzut zeci de astfel de răniţi.

Bilanţul morţilor din Fâşia Gaza a trecut de 900 de persoane, a anunţat şeful serviciilor de urgenţă din teritoriul palestinian. Printre morţi se numără 277 de copii, 95 de femei şi 92 de bătrâni, iar peste 3.950 de palestinieni au fost răniţi.

×
Subiecte în articol: lumea