Osama bin Laden pare să se fi numărat printre iubitorii muzicii lui Enrico Macias, un interpret de origine evreiască născut în Algeria, celebru mai întâi în Franţa în anii 1960-1970 şi apoi în întreaga lume, scrie luni BBC, care va difuza un documentar în legătură cu 1.500 de casete audio descoperite la Kandahar, într-o clădire care a servit drept bază în Afganistan, între 1997 şi 2001, pentru fostul lider Al-Qaida.
Înregistrările sunt de o mare diversitate: discursuri, printre care unele rostite de Bin Laden însuşi, jurăminte, convorbiri cu mujahedini care au luptat în Afganistan împotriva sovieticilor la sfârşitul anilor 1980 - au fost înregistraţi peste 200 de vorbitori diferiţi - sau cântece islamice. 'Aceste cântece au un impact emoţional, ele aduc în viaţa civilă luptele pe care mulţi le văd doar la televizor. Este ceva intim când le asculţi la căşti fiindcă ele se joacă cu adevărat cu imaginaţia ascultătorilor', a declarat Flagg Miller, expert în literatură şi cultură arabă la Universitatea California din Davis, care a analizat cele 1.500 de casete.
El a publicat şi o carte asupra acestui subiect intitulată 'The Audacious Ascetic, What the Bin Laden Tapes Reveal About Al-Qaida', relatează luni 20minutes.fr.
Potrivit lui Flagg Miller, în ceea ce priveşte muzica occidentală, liderului Al-Qaida se pare că nu îi plăcea prea mult genul pop anglo-saxon, ci mai muzica melodioasă a lui Enrico Macias (Gaston Ghrenassia pe numele său real).
'Eu cred că această colecţie de cântece franţuzeşti arată diversitatea limbilor pe care le vorbeau arabii afgani din Kandahar, care avuseseră numeroase experienţe de viaţă. Mulţi dintre ei au trăit în Occident perioade lungi de timp', a afirmat specialistul american. În opinia lui, aceste înregistrări arată că 'într-un moment al vieţii lor au apreciat cântecele acestui evreu algerian şi au continuat să o facă în pofida altor lupte, care ar fi sugerat cu claritate că un asemenea gest era o erezie'.