x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ce ziceti de un Penguin?

Ce ziceti de un Penguin?

24 Iun 2005   •   00:00
Ce ziceti de un Penguin?

Editura Litera International vine in sprijinul celor care lucreaza cu limba engleza cu o noua provocare: Dictionarul Penguin.

Limba engleza este vorbita in lume de peste un miliard de oameni, adica de aproape un sfert din populatia globului. Din acest numar enorm, aproape 400 de milioane de persoane vorbesc engleza ca limba materna, la fel cum era latina pentru lumea occidentala pe timpurile dominatiei romane.

In prezent, vocabularul nostru se imbogateste cu o multime de notiuni noi ce-si gasesc uzul in limba. Si nu este vorba numai de cuvinte sau expresii ca acelea din telecomunicatii, de pilda, luate "de-a gata" (e-commerce, smart-card, e-mail etc.), ci si de expresii care, inlocuite cu expresii sinonime, afecteaza insasi substanta limbii engleze.

EDITII. Un dictionar este, altfel, extrem de util. Prima editie a acestui dictionar Penguin a aparut in urma cu trei ani. De atunci lumea s-a schimbat si, asemenea ei, s-a schimbat si limba engleza. Fiecare aspect al progresului tehnologic a reprezentat o "amenintare" pentru vocabular. Asa ca s-a simtit nevoia unei noi editii. In aceasta a doua editie a dictionarului Penguin, fiecare aspect al semanticii si al morfologiei a fost revazut si actualizat de lexicografi notorii, asigurandu-se astfel reflectarea fidela a limbajului modern. Definitiile din prezentul dictionar sunt clare, detaliate si se manifesta prin accentul deosebit acordat conceptelor dificile.

VOCABULAR. Dictionarul contine atat limba engleza standard, cat si vocabularul stiintific si tehnic, inclusiv termenii de specialitate, precum si cel argotic, reflectand stadiul actual al limbii (limbajul de cafenea, cel colocvial si cel specific Internetului si SMS-urilor).

Prezentul dictionar este in acelasi timp si un indreptar util de gramatica, de ortografie si de punctuatie. Aparut in conditii grafice de exceptie, tiparit in Slovacia, lucrarea numara aproape 1.700 de pagini si reprezinta editia a doua aparuta paperback, in 2004.

Exemplele din dictionar sunt preluate din operele marilor scriitori, de la William Shakespeare pana la Jane Austen si de la P.G. Woodhouse pana la Salman Rushdie.

SEMNALE EDITORIALE
Interpretarea viselor
Gemil Mecari publica la Editura Andreas "Interpretarea viselor - Scrierea Automatica". Aparuta in seria "Lungul drum de la predestinare la destin", lucrarea isi propune ceea ce vrea oricare carte de acest fel: sa raspunda la intrebarea "sunt visele premonitia faptelor care se vor petrece ori numai transferul propriei obsesii cotidiene in subconstient" si listeaza un bogat index de potentiale vise - aproape 200 de pagini. Lectura placuta sau somn usor - dupa trebuinta.

Afara din adapost
"Afara din adapost" este, probabil, romanul lui David Lodge cu cele mai multe elemente autobiografice. Timothy Young este un baietel britanic obisnuit, ce traieste sub teroarea bombardamentelor germane din cel de-al doilea razboi mondial si apoi in epoca de dupa. Timothy are insa o sansa care ii va oferi o experienta de neuitat: sora lui mai mare, Kath, ajunge secretara la o unitate americana din Germania ocupata si isi invita fratele sa petreaca vacanta de vara alaturi de ea.

Pentru Europa
O reeditare de exceptie: "Pentru Europa", a lui Adrian Marino, prima carte pe care Editura Polirom o publica la infiintare, in urma cu zece ani. "«Pentru Europa» isi reafirma intentia de baza de a fi o carte introductiva, aproape un «manifest» in favoarea «ideii europene». Pe toate planurile. Studiata istoric si prin bibliografii sistematice si cat mai multe citate concludente, ea urmareste sa ofere o alta imagine a «Europei» decat cea curenta", se destainuie autorul Adrian Marino.

Steaua amantilor
Rao Contemporan ne propune "Steaua amantilor", romanul francezului Philippe Sollers. Un barbat, o femeie, o insula, multa tandrete, liniste, nemiscare, reverie - aproape tot ce e necesar pentru o trama romanesca. Sa simti prin cuvinte plenitudinea senzuala a spectacolului si s-o scrii: frumusetea trupului, a unui peisaj. Cuvinte mai degraba decat intamplari, decat naratiune...




×