Unul dinte cele mai vechi accesorii pentru doamne din lume ar putea fi o poşetă descoperită în Irak.
Poşeta datează din secolul al XIV-lea, potrivit experţilor şi a devenit piesa centrală a unei expoziţii internaţionale din Londra, Courtlaud Gallery. Accesoriul ar putea fi cel mai vechi de acest gen care a supravieţuit până astăzi.
Cu încrustaţii din argint şi aur, poşeta a avut multe taine pentru specialişti. Mai cu seamă, la ceea ce anume servea aceasta. Unii au fost de părere că ar fi fost un coş de lucru, alţii că ar servit păstrării unor documente sau chiar că ar fi fost o tolbă. Se pare că, acum, specialiştii ei au rezolvat misterul pentru totdeauna, consultând şi unele documente ale vremii: obiectul este, într-adevăr, o poşetă de damă, lucrată manual în anii 1300, la Mosul.
Cele mai multe dintre decoraţiunile poşetei provin din tradiţia islamică. Totuşi, unele dintre acestea înfăţişează lucrători de metale din Mosul, adaptaţi noii “mode” impuse de dinastia mongolă Il-Khanid.
Într-ununul dintre documente, uşor deteriorat, apar un bărbat şi o femeie în straie mongole, înconjuraţi de servitori şi curteni. În altul, apare o femeie purtând poşeta, precum şi ceea ce par a fi o oglindă şi un şervet, adică obiectele de care o femeie nobilă are nevoie pentru a-şi reîmprospăta înfăţişarea, a explicat Rachel Ward, curatorul expoziţiei.
“Este nemaipomenit să avem (în expoziţie, n.r.) un obiect ce poate fi asociat direct cu o femeie”, a mai spus Ward, citată de bbc.co.uk. Asocierea cu originea mongolă a poşetei este plauzibilă datorită, pe de-o parte, faptului că acest obiect apare alături de nobila mongolă în manuscrisele consultate ale Bibliotecii Britanice.
“Aceste imagini ale unui conducător sau ale unui nobil stând alături de consoarta lui reflectă rolul pe care femeile l-au jucat în cultura mongolă”, a mai spus curatorul expoziţiei. De aici, s-a tras concluzia că poşeta nu poate fi prezentată ca fiind artă islamică, nici înainte, nici după perioada mongolă.
Poşeta, indiferent cui ar fi aparţinut, este o redutabilă predecesoare a poşetelor de lux din ziua de astăzi. O Prada, de pildă, ar putea păli de invidie ... (S.Stancu)