14:09 • CEC va restricţiona accesul la creditele în valută pentru clienţii care, din cauza veniturilor reduse, ar fi expuşi la supraîndatorare în cazul unor corecţii puternice ale cursului, însă banca păstrează gradul maxim de îndatorare de 65%, a spus preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, citat de Newsin.
CEC va restricţiona accesul la creditele în valută pentru clienţii care, din cauza veniturilor reduse, ar fi expuşi la supraîndatorare în cazul unor corecţii puternice ale cursului, însă banca păstrează gradul maxim de îndatorare de 65%, a spus preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, citat de Newsin.
POLITICĂ BANCARĂ. Preşedintele Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) a explicat că, "în perioada următoare, banca nu va ridica dobânzile pentru creditele în lei, în ciuda majorărilor de dobândă cheie operate de BNR". În ciuda faptului că, în prezent, creditele în valută reprezintă doar 10% din portofoliul Casei de Economii şi Consemnaţiuni, restul fiind împrumuturi în lei, Gheţea spune că vrea să protejeze clienţii cu venituri mai mici de supraîndatorare, pentru a evita problemele apărute anul trecut pentru cei care aveau credite în valută, din cauza deprecierii leului, de la 3,10 lei/euro la 3,80 lei/euro. Gradul maxim de îndatorare acceptat de bancă rămâne în continuare la 65% din veniturile eligibile ale clientului. Acesta se determină ca pondere a angajamentelor totale de plată la credite în "veniturile eligibile", calculate prin scăderea, din veniturile nete ale clienţilor a unui "coş minim de subzistenţă", ajustat în funcţie de numărul membrilor familiei. Preşedintele CEC a mai spus că persoanele cu venituri suficient de mari vor putea în continuare să îşi ia credite în valută deoarece, indiferent de fluctuaţiile cursului valutar, acestea îşi vor permite să-şi acopere în continuare cheltuielile.
INSTABILITATE. Gheţea a adăugat că populaţia "nu ar trebui lăsată să se împrumute în alte valute decât cele în care îşi ia salariile", însă a ţinut să sublinieze că este vorba despre o poziţie exprimată în nume personal, "ca bancher", nu în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). "Este o părere a lui Radu Graţian Gheţea - bancher. Eu voi ridica această problemă în cadrul ARB şi, dacă întrunesc susţinerea necesară, vom înainta o propunere de restricţionare şi către banca centrală. Cu toate acestea, băncile sunt cele care trebuie şi probabil că vor începe să impună limite în perioada următoare. Ca dovadă că unele au început deja", a precizat Gheţea. Potrivit reprezentanţilor BRD - Groupe Societe Generale, banca se pregăteşte ca, de la începutul lunii martie, să reducă gradul maxim de îndatorare pe segmentul de credite ipotecare de la 70 la 60%, pentru a nu crea probleme de rambursare clienţilor. În acelaşi timp, dobânzile pentru împrumuturi în lei şi euro de la BRD vor înregistra creşteri moderate: "Mişcările observate în piaţa valutară anul trecut arată cât de imprevizibil este riscul valutar. Lucruri similare se vor întâmpla şi în viitor. Cu siguranţă pentru cei care iau credite pe 35 de ani vor exista situaţii în care vor câştiga din fluctuaţiile de curs şi situaţii în care vor pierde". Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a salutat comentariile lui Gheţea referitoare la abordarea, cu mai multă precauţie, a creditelor în valută. "În acest fel, cred că se schimbă atmosfera generală în care se discută pe marginea expansiunii creditului în România: de la dominaţia promovării de noi produse pentru creşterea cotelor de piaţă spre prudenţialitate", a declarat recent şeful băncii centrale.