CIUDATENII
Editura Rao vine pe piata cartii cu o editie aniversara Guiness Book. Cartea recordurilor 2005 marcheaza 50 de ani de la aparitia pe piata a primei editii Guiness World Records.
SEBASTIAN S. EDUARD
Citește pe Antena3.ro
CELE MAIâ¦
|
Limba cea mai lunga: 9,4 cm ⢠Cel mai scund om: 57 cm ⢠Cea mai grasa persoana: 337 kg ⢠Cei mai multi oameni spalandu-se pe dinti: 6.315 ⢠Cel mai rapid melc: cam 1 m in 8 minute ⢠Cel mai scump burger: 59 USD ⢠Cel mai mare tort de nunta: 6.818,4 kg ⢠Cea mai mare viteza inregistrata pe un drum public: 252 km/h.
|
O lume nebuna, nebuna, nebuna...
Deseori, unele persoane aflate in ipostaze mai putin obisnuite, reactioneaza cu totul imprevizibil. Comportamentul lor, departe de a constitui un model demn de urmat, ar trebui evitat "in masura posibilitatilor". RADU POPA
MINCIUNILE "SUPRASOLICITA" CREIERUL. Analize efectuate recent de medicii americani au aratat ca o serie de zone cerebrale ale persoanelor ce obisnuiesc sa minta difera mult de cele ale oamenilor care spun mereu adevarul. Testele, efectuate cu ajutorul Rezonantei Magnetice Nucleare si Razelor X, nu numai ca evidentiaza procesele desfasurate la nivel cerebral, in cazul mincinosilor, dar pot contribui la adoptarea unei noi tehnologii in cazul "detectoarelor de minciuni". Potrivit doctorului Scott Faro, de la Universitatea de Medicina Temple din Philadelphia, exista o regiune cerebrala implicata in analiza intrebarilor si anumite zone ale creierului responsabile pentru "redarea adevarului". Faro si echipa sa au facut un studiu pe 10 voluntari, 6 dintre ei fiind rugati sa "traga" cu o "mitraliera de jucarie" si fortati, ulterior, sa minta, sustinand ca nu au actionat tragaciul. Alti trei trebuiau sa spuna adevarul despre cele intamplate, o persoana fiind exclusa. In timp ce faceau "declaratiile", voluntarii au fost supusi unui test cu un "detector de minciuni", concomitent, creierul lor fiind scanat cu raze X. A fost folosit un magnet foarte puternic pentru a obtine o imagine in timp real a activitatii cerebrale. Astfel, au putut fi sesizate diferente clare intre "mincinosi" si cei care spuneau adevarul.
"TELEFONUL SINUCIGASULUI" SUNA "OCUPAT". Circa 90% dintre chinezii care apeleaza la un numar de telefon special pentru "prevenirea sinuciderilor", in capitala tarii, Beijing, aud "ocupat". Potrivit unei publicatii locale, ritmul sinuciderilor la nivel national a ajuns la patru persoane in fiecare minut. Pana in prezent au fost primite circa 110.000 de apeluri la numarul de telefon mentionat de la infiintarea acestuia, in urma cu un an. Printre motivele ce ii imping pe oameni sa comita un asemenea gest disperat se numara: saracia, somajul, divorturile sau problemele de la locul de munca. Depresia si stresul se manifesta, mai ales, in randul orasenilor, principalele cauze fiind cei 20 ani de reforme, intensificarea competitiei, pierderea slujbelor, abandonarea valorilor familiale traditionale si pierderea resurselor financiare. Lipsa fondurilor a facut insa ca nu toti cei care apeleaza la linia directa sa poata primi un raspuns. In cazul celor care aud "ocupat", situatia este foarte riscanta, acestia prezentand un risc sporit de a-si pune capat zilelor.