x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CIA dezvăluie o parte din arhiva privind recuperarea unui submarin sovietic

CIA dezvăluie o parte din arhiva privind recuperarea unui submarin sovietic

14 Feb 2010   •   00:00

CIA şi-a deschis parţial arhiva, pentru prima dată, privind un proiect ultrasecret din perioada Războiului rece de aducere la suprafaţă a unui submarin sovietic din Oceanul Pacific, în 1974, informează duminică AFP.



Această operaţiune ambiţioasă ce prezenta riscuri majore, denumită ''proiectul Azorian', a rămas strict secretă timp de decenii întregi. CIA a permis însă organizaţiei independente ''National Security Archive'' să publice vineri documentele recent declasificate care o privesc.

Aceste documente, extrase dintr-un articol de 50 de pagini scris pentru o publicaţie internă a CIA, detaliază acest proiect, aprobat la vremea respectivă de preşedintele Richard Nixon.

Nava ''Hughes Glomar Explorer'' a fost special construită pentru proiectul de recuperare, cu ajutorul miliardarului Howard Hugues. În 1975, articole din presă au dezvăluit operaţiunea, dar CIA a refuzat să confirme existenţa ei, chiar după încheierea Războiului rece.

''Au păstrat secretul ani de zile'', a declarat pentru AFP John Prados, autor şi analist al ''National Security Archive'', precizând: ''Publicarea acestui articol face să progreseze enorm cunoaşterea noastră privind acest subiect''.

În 1968, submarinul sovietic Golf-II, K-129, s-a scufundat în urma unui incident în Oceanul Pacific, la circa 2.500 km de Hawaii. Având în vedere că transporta trei rachete dotate cu focoase nucleare, reprezenta o ocazie unică pentru serviciile de informaţii americane în cazul în care putea fi adus la suprafaţă şi examinat.

Documentul nu precizează însă dacă acţiunea a fost încununată de succes sau nu şi nici ce a aflat CIA despre submarin şi focoasele nucleare sovietice. Astfel, jurnaliştii şi istoricii au tras concluzia că rezultatul recuperării nu a fost în întregime la înălţimea speranţelor americane. Numai unele părţi ale submersibilului au putut fi urcate, dar elementele cele mai interesante pentru serviciile secrete au rămas pe fundul apei.

Matthew Aid, de la ''National Security Archive'' a precizat că nu se va şti dacă ''proiectul Azorian'' a fost o pierdere de timp şi de bani publici până când ''CIA nu va declasifica şi restul articolului precum şi alte documente legate de operaţiune''.

Potrivit documentului CIA, preşedintele Nixon a sprijinit personal înfiinţarea unui grup de lucru în 1969 pentru a încerca recuperarea submarinului, în pofida dificultăţii trehnice reprezentate de aducerea la suprafaţă a imensei epave aflate la circa 5.000 de metri adâncime. Nixon a dat undă verde în 1972 iar operaţiunea a avut loc în vara lui 1974, potrivit CIA.

În 1992, directorul din acea vreme al CIA, Robert Gates, astăzi ministru al apărării, l-a informat pe preşedintele rus Boris Elţin despre operaţiune, arătându-i un film despre funeraliile a şase membri ai echipajului găsiţi la bord.

Un fost agent al CIA, care a fost membru al echipajului navei americane, David Sharp, a scris un raport despre întreaga afacere, dar CIA a decis că o treime din document nu poate fi publicată, potrivit declaraţiilor sale.

×
Subiecte în articol: lumea