x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Clasic

Clasic

12 Ian 2007   •   00:00
Clasic

Oglinda lumii - Teatrul, in secolul al XX-lea
Telespectatorii sunt invitati sa descopere istoria teatrului secolului al XX-lea, prezentata de unul dintre cei mai apreciati regizori, Sir Richard Eyre (foto dreapta). Influenta lui Shakespeare, teatrul american, dramaturgii irlandezi, scena britanica in timpul celui de-al doilea razboi mondial... toate acestea, in materialele de arhiva, extrase din memorabilele productii ale secolului trecut sunt comentate de autorii, actorii si regizorii care le-au dat viata. In primul episod avem intalnire cu Shakespeare - cel mai mare dramaturg din istoria omenirii, despre care se poate spune ca avea gena teatrului. Cu opera Marelui Will se traseaza inceputul teatrului modern. Documentarul merge pe urmele pieselor de teatru ale lui Shakespeare de la momentul lansarii lor pana in secolul al XX-lea si urmareste evolutia interpretarilor contemporane ale pieselor sale prin intermediul a doi actori faimosi - John Gielgud, care a definit actul artistic al generatiei sale, si Laurence Olivier (foto stanga), cel care a adus o dimensiune psihologica operei dramaturgului. (Claudia Daboveanu)
  • TVR Cultural - Teatrul, in secolul al XX-lea - Documentar: Duminica, 14:30

    Hitchcock - Psycho
    SUA l 1960, Regia: Alfred Hitchcock. Cu: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles. In 1961, actritei Janet Leigh i-a fost atribuit Globul de Aur pentru rolul secundar jucat in acest film. Marion Crane e satula de neimplinirile vietii sale de functionara modesta. Intr-o zi, seful ei ii incredinteaza o importanta suma de bani pentru a o depune la banca. Tentatia de a si-i insusi e prea mare: fata fuge cu banii catre o destinatie la care insa nu va ajunge niciodata. Si asta pentru ca, in drum, are proasta inspiratie sa poposeasca la motelul administrat de tanarul si simpaticul Norman Bates (Anthony Perkins).
  • TVR Cultural - Psycho - Film: Sambata, 23:00

    Aventura cunoasterii - Budisti in laborator
    Se poate masura - stiintific - efectul meditatiei asupra activitatii emotionale a creierului? Neurobiologii s-au aventurat la granita dintre stiinta si spiritualitate, supunandu-i la teste complete pe calugarii budisti. Meditatia profunda creste oare capacitatea de concentrare? Poate controla emotiile? Electrozi, scannere si oameni de stiinta incearca sa raspunda (macar) la cateva intrebari. (C.D.)
  • Arte - Budisti in laborator - Documentar: Luni, 23:20

    Comme il faut - Ce este moda?
    O calatorie interesanta, ludica, printre mode si coduri vestimentare de ieri si de azi, presarata cu imagini de arhiva si interviuri cu vedete din domeniu. Cine stabileste ce materiale, croiuri, pantofi si bijuterii sunt la moda? Coincide schimbarea stilurilor vestimentare cu o noua repartizare a rolurilor pe care le joaca in viata de zi cu zi femeile si barbatii? Cum deosebesti un dandy de un filfizon? Dar o doamna bine-mbracata de o toapa? Totul tine de educatie sau de bani? Putem purta chiar orice? Si daca nu, de unde sa-nvatam arta de a ne imbraca? (C.D.) Arte - Ce este moda? - Documentar: Duminica, 0:50

  • ×