x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Comunicare psihica

Comunicare psihica

31 Mar 2005   •   00:00

MISTERE
Telepatia, dialogul fara cuvinte

Potrivit specialistilor, telepatia este o metoda directa de comunicare intre psihicul unei persoane si cel al altui individ.

  • de RADU POPA

  • Comunicare la distanta. Telepatia, comunicarea dintre spiritul unei persoane si cel al unui alt om, se bazeaza exclusiv pe "puterea gandului". Unele momente din viata nu ar putea fi explicate decat cu ajutorul transmisiei telepatice. De exemplu, sentimentul de vina pe care o mama il poate induce copilului sau, cand acesta comite o fapta reprobabila, chiar daca se afla la o distanta apreciabila. Transmisia se poate efectua in moduri diferite: impresia telepatica ("introducerea" unui mesaj, a unei imagini sau unui cuvant in mintea altui individ); citirea gandurilor ("trecerea in revista", fara o interventie directa, a gandurilor altei persoane); comunicarea psihica (un "telefon fara fir" intre subconstientul unor persoane diferite); activitatea de "medium": controlul psihic exercitat asupra altor persoane.

    HAR DIVIN. Daca puterile telepatice exista in fiecare dintre noi, poate face Divinitatea ca acestea sa actioneze in folosul nostru? Ar fi preferabil ca oamenii sa comunice pe baza increderii, spiritului de colaborare si dragostei, decat prin intermediul "citirii gandurilor" sau al "plantarii ideilor" in mintea altor pesoane? Ce ar deveni poezia, artele vizuale, literatura sau arta oratorica, daca ideile artistului ar fi descifrate de "profani"? Sunt intrebari la care specialistii incearca sa gaseasca raspunsuri care sa ateste ca gandirea poate fi "convinsa" sa actioneze in sensul proiectarii propriilor idei in psihicul altei persoane. Studiile in domeniul telepatiei cu cele mai mai incurajatoare rezultate releva posibilitatea de a provoca unei alte persoane, in cel mai bun caz, o stare de iritare, de nervozitate sau de a-i aminti un detaliu uitat, dar, nicidecum, de a-i produce o impresie. Pana in prezent, nu a fost descoperita nici o dovada concreta despre "citirea gandurilor", "insusirea ideilor" sau "comunicare psihica".

    ZBORUL SUVERAN. In cadrul unui studiu recent asupra unui grup de indivizi, reprezentativ din punct de vedere al categoriilor de varsta si profesiunilor, ei au fost intrebati care ar fi calitatea supranaturala pe care ar dori sa o primeasca de la Divinitate. Paradoxal, majoritatea au ales, in primul rand, zborul, "puterea" de a citi gandurile figurand de-abia pe locul al doilea. Nu se stie in ce masura o asemenea insusire poate ajuta un om, decat in masura in care ar facilita satisfacerea unor ambitii personale. In context, ar deveni posibila chiar si infintarea unei "politii" pentru citirea gandurilor. "Oamenii legii" ar putea supune suspectii unor "interogatorii detaliate" citind, pur si simplu, gandurile lor. Scenariul, chiar daca impleteste elemente caracteristice unor pelicule SF cu cele ale unor filme "horror", nu pare imposibil de pus in practica.

    CRESTINISM VS NEW AGE. Unii autori de literatura crestina au manifestat interes fata de telepatie. Majoritatea insa au evitat abordarea subiectului, temandu-se ca lucrarile lor ar putea fi suspectate de preluarea unor idei din curentul New Age. Printre cei mai cunoscuti scriitori de literatura religioasa ce au studiat telepatia se numara Frank Laubach, specialist in rugaciuni. El a enuntat ideea potrivit careia o persoana ce se roaga actioneaza ca un fel de "palnie" intre Dumnezeu si un alt muritor. Teoria sustine ca multi oameni il scot pe Dumnezeu din gandurile lor. Dar o persoana ce se roaga poate actiona ca un "mesager divin" pentru spargerea "blocadei". O tentatie puternica pentru multi oameni este de a se gandi intens la unii dintre semenii lor, doar pentru a urmari reactiile acestora. Metoda ar putea fi considerata insa de specialistii o simpla "manipulare", o manifestare complet "necrestina".

    ×