x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Conspiraţii istorice

Conspiraţii istorice

24 Aug 2007   •   00:00

Ultimele şi cele mai dezbătute mistere ale secolului al XX-lea

NATIONAL GEOGRAPHIC/Ucigaşul din Boston/Documentar/Duminică 22:00

NATIONAL GEOGRAPHIC/Amelia Earhart/Documentar/Duminică 23:00

Vara lui 1962. Oraşul Boston este terorizat de o serie de crime ingrozitoare, fără precedent. Pe parcursul celor doi ani de teroare care au urmat, cadavrele a 11 femei au fost găsite strangulate cu propriile obiecte de lenjerie. Cu fiecare lovitură, interesul mass-media pentru misteriosul ucigaş amplifica teama. Era primul şi cel mai cunoscut caz de crime in serie din istoria americană.

BRUTALITATE. Presiunea asupra poliţiei de a prinde făptaşul sau făptaşii era enormă. Trei ani după inceperea crimelor, deţinutul Albert de Salvo, arestat pentru abuz sexual, mărturiseşte că el este Strangulatorul, deşi el nu fusese vreodată acuzat pentru cele 11 crime brutale. De Salvo ştia lucruri pe care n-ar fi putut să le cunoască dintr-o altă sursă decăt de la locul faptei. Cu toate acestea, nici o dovadă fizică nu-l lega pe De Salvo de crime. A fost el adevăratul Strangulator? Sau doar un "vănător" de publicitate? Poliţia a declarat inchis cazul faimosului ucigaş din Boston in momentul in care Albert de Salvo a mărturisit că el este cel care a ucis cu bestialitate 11 femei.

AMELIA EARHART. Unul din cele mai intens dezbătute mistere ale secolului al XX-lea. Amelia Earhart, aviatoarea de renume mondial, era aproape de stabilirea unui record printr-un zbor in jurul lumii. Undeva deasupra Pacificului, avionul său a dispărut fără urmă. S-a prăbuşit şi a ajuns pe fundul oceanului? Sau e posibil ca ea să fi supravieţuit prăbuşirii aparatului său şi să fi ajuns să-şi trăiască ultimele zile precum un naufragiat pe o insulă indepărtată din Pacific? Martorii oculari au o variantă finală şi mai sumbră pentru povestea sa. Unii suspectează că e vorba despre un secret ascuns bine de guvern. Oare noile dovezi legiste vor reuşi să ducă la rezolvarea cazului? Inainte de a porni in călătoria sa in jurul lumii, ea le-a spus prietenilor că acesta va fi ultimul său mare zbor. Earhart iubea aventura, dar se săturase de publicitatea ce pusese stăpănire pe viaţa sa. Inainte de a se imbarca, ea a lăsat lumii un mesaj controversat: "Găsiţi-mă, dacă puteţi!".

×
Subiecte în articol: documentar