x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Controversă : deodorantele şi cancerul la săn !

Controversă : deodorantele şi cancerul la săn !

de Andrei Mihai Laslau    |    25 Oct 2007   •   00:00

Intr-o ţară unde duşul zilnic este o problemă, unde consumul de pastă de dinţi, săpun şi deodorant pe cap de locuitor se situează sub media europeană, este destul de grav să vorbim in sens negativ despre oricare din aceste produse.

Intr-o ţară unde duşul zilnic este o problemă, unde consumul de pastă de dinţi, săpun şi deodorant pe cap de locuitor se situează sub media europeană, este destul de grav să vorbim in sens negativ despre oricare din aceste produse.

Problema deodorantelor. Antiperspirantele conţin aluminiu (de obicei sub forma unui compus numit Aluminiu - zirconiu - triclorohidrat - glicină). Rolul acestui compus este de a bloca porii glandelor sudoripare care se deschid la nivelul pielii, şi, totodată, de a absoarbi o parte din apă. Dar, unele studii au arătat că aluminiul se absoarbe in piele. In studiile efectuate pe animale, aluminiul s-a demonstrat a fi cancerigen. Studiile pe oameni nu sunt incă definitive sau conclusive.

Astfel, un studiu recent publicat in Jurnalul de Chimie Anorganică a găsit aluminiu in ţesutul mamar obţinut in urma operaţiei de mastectomie (operaţia de indepărtare a sănului atins de cancer). Cercetătorii au preluat mostre atăt din ţesutul mamar, căt şi din tesutul adipos din zona sănului. Măsurănd nivelul de aluminiu din aceste probe experţii au constatat că in regiunile externe ale sănului, adică in axilă şi zona laterală, concentraţia de aluminiu este semnificativ mai mare decăt este in regiunile interne ale sănului (zonele centrale, median şi medial). Astfel, exact in acele locuri unde s-au găsit concentraţiile maxime de aluminiu, tumorile de săn apar mai frecvent. (1)

Căutănd in baza de date medicale Medline cuvintele cheie ‘antiperspirante’ şi ‘cancer’ găsim 8 studii publicate in ultimii ani.

Avem iniţial negarea totală a anului 2001 şi 2003, cănd Harvard Womens Health Watch a stabilit că nu există legătură intre deodorante şi cancer. (2,3)

Apoi, in decembrie 2003 a fost publicat in Jurnalul European de Prevenţie a Cancerului un studiu ce a găsit o corelaţie statistic semnificativă intre frecvenţa folosirii antiperspirantelor şi apariţia mai timpurie a cancerului la săn. 437 de femei cu cancer la săn au fost intervievate in privinţa frecvenţei folosirii antiperspirantelor şi a obiceiului de a rade parul din axilă. La cele care se rad cel mai des şi folosesc de cele mai multe ori pe zi antiperspirante, cancerul apare la vărste mai mici. (4)

Deodorantele conţin şi acid para-amino benzoic (PABA), un compus cu rol antimicrobian şi conservant, folosit şi in numeroase alte produse cosmetice (creme, loţiuni).

In ediţia din ianuarie 2004 a Jurnalului de Toxicologie Aplicată a fost publicat un studiu ce a stabilit că in tumorile mamare există parabeni. Colaborănd cu ‘Unitatea de Cercetare a cancerului din Edinburgh’, cercetătorii au primit probe de ţesut tumoral obţinute de la 20 de femei cu cancer la săn. Ei au descoperit in tumori concentraţii crescute de parabeni, adică esteri ai PABA. Aceşti parabeni au activitate hormonală. Ei mimează acţiunea estrogenilor, lucru ce poate creşte riscul de cancer la săn. (5)

In ediţia din septembrie 2005 a Jurnalului de Chimie Anorganică a apărut un studiu ce a arătat că şi aluminiul este un metaloestrogen, adică un metal ce activează receptorii estrogenici in corp. Aluminiul este şi genotoxic. El produce mutaţii la nivel de ADN. (6)

Concluzie. Dincolo de toate aceste observaţii şi riscuri, deodorantele sunt relativ sigure, dacă le comparăm cu fumatul, alcoolul, grăsimile trans in exces (margarine şi uleiuri hidrogenate sau rafinate), zaharurile in exces (7) sau un aport insuficient de vitamină D (vitamina D ar putea reduce cu pana la 77% riscul de cancer) (8). Totodată, se pot diminua riscurile asociate deodorantelor asigurăndu-ne că folosim aparate de de ras ce nu produc răni. Antiperspirantul trebuie aplicat conform recomandării producătorului, evitănd excesul sau aplicarea pe zonele cu leziuni.

Bibliografie:

1) J Inorg Biochem. 2007 Sep;101(9):1344-6. Epub 2007 Jun 12. Aluminium in human breast tissue.

2) Harv Womens Health Watch. 2001 Mar;8(7):7.By the way, doctor. I recently received an e-mail warning about a risk for breast cancer associated with using antiperspirants. Are you familiar with this theory? Is it valid?

3) Harv Womens Health Watch. 2003 Jan;10(5):7.Antiperspirants don't cause breast cancer.

4) Eur J Cancer Prev. 2003 Dec;12(6):479-85.An earlier age of breast cancer diagnosis related to more frequent use of antiperspirants/deodorants and underarm shaving.

5) J Appl Toxicol. 2004 Jan-Feb;24(1):1-4. Significance of the detection of esters of p-hydroxybenzoic acid (parabens) in human breast tumours.

6) J Inorg Biochem. 2005 Sep;99(9):1912-9.Aluminium, antiperspirants and breast cancer.

7) De ce zahărul ucide? 25septembrie 2007 de Andrei Mihai Laslău

8) Jurnalul Online 12 iunie 2007 : Sănătate - Vitamina D scade riscul de cancer

×
Subiecte în articol: magazin cancer săn