Vestea morţii lui Michael Jackson a declanşat o adevărată bursă a zvonurilor. Unele însoţite de imagini de susţinere. Altele de confirmări dintr-o a doua sau chiar a treia sursă. Oficial nu ni s-a spus nimic, iar familia a cerut presei să fie rezervată până la aflarea rezultatelor autopsiei. Dar informaţiile publicate în reviste, în ziare, pe site-uri sau prezentate la orele de vârf nu s-au oprit. Au năvălit din toate părţile, ca şi când cineva se lua la întrecere la speculat.
Am aflat, aşadar, că Michael era sănătos şi activ înainte de moarte. Dar şi că teribil de slăbit. Că implora să i se aducă medicamente pentru a putea dormi. Sau că pe corpul lui nu se afla nici un semn că şi-ar fi injectat remedii de vreun fel.
Cu două zile înainte să înceteze din viaţă, Michael a fost filmat în timpul unei repetiţii la Staples Center. Imaginile prezintă un bărbat extrem de slab, dar cu mişcări exacte, cu dans vioi. Randy Phillips, directorul AEG Live (organizatorul megaconcertului de la Londra), a declarat în urmă cu aproximativ o săptămână că, potrivit acestei înregistrării, Michael "era sănătos, vibrant". Mai târziu, acelaşi Randy Phillips, într-o intervenţie pentru televiziunea ABC, a spus că organizatorii se temeau că Michael pierduse din greutate şi că dădea semne de "uzură". În acest context, Phillips a recunoscut că AEG Live angajase o persoană care să-i reamintească artistului să mai mănânce din când în când.
Medicul Arnold Klein, dermatologul personal al lui Michael Jackson, care îşi văzuse pacientul cu o săptămână înainte să moară, a declarat la CNN, în emisiunea lui Larry King, că artistul era "într-o condiţie fizică foarte bună, într-o stare sufletească foarte bună şi era foarte fericit". Klein a recunoscut ulterior că i-a prescris lui Michael analgezicul Demerol şi că l-a avertizat cu privire la sedativul Diprivan şi a dezvăluit că megastarul, care era dependent de medicamente, a încercat un tratament de dezintoxicare în Marea Britanie. La ultima reşedinţă a lui Michael, anchetatorii au descoperit Diprivan, un anestezic puternic, folosit, de regulă, în sălile de operaţii. Acest medicament mai este cunoscut şi sub numele de Propofol, o substanţă care se administrează intravenos în condiţiile oferite de un medic specializat, într-un cabinet specializat.
Potrivit Associated Press, asistenta Cherilyn Lee i-a refuzat, în repetate rânduri, rugămintea lui Michael de a-i procura Diprivan. Cu patru zile înainte să moară, Lee a primit un telefon de la Michael Jackson, în care artistul i-a lăsat să înşeleagă că a făcut rost de medicamentul mult dorit sau de unul suficient de puternic care să-l ajute să doarmă.
Actorul şi sportivul Lou Ferrigno, care îl ajuta pe Michael Jackson să se pregătească pentru concertele de la Londra, a declarat agenţiei Associated Press că nu l-a văzut niciodată pe cântăreţ luând medicamente, nici distant, nici slăbit. Referitor la ultima întâlnire pe care a avut-o cu Michael, în luna mai, Ferrigno a spus: "Nu l-am văzut niciodată arătând atât de bine".
Doi "confidenţi" ai cântăreţului - Uri Geller, un cunoscut parapsiholog, şi Matt Fiddes, o fostă gardă de corp - au recunoscut că au încercat în van să-l convingă pe Michael să nu mai ia medicamente cu pumnul.
Cântăreţul senegalez Akon, alături de care megastarul american a înregistrat mai multe piese în cursul acestui an, a declarat publicaţiei online Billboard.com că "Michael este unul dintre cei mai sănătoşi oameni pe care îi cunosc. Îmi tot spunea să mă păstrez mereu sănătos. Îmi spunea: <>"
Potrivit doctorului Arnold Klein, Michael suferea de lupus (o boală cronică în care sistemul imunitar atacă ţesuturile organismului) şi vitiligo (o afecţiune a pielii).
Medicul personal al lui Michael, doctorul Conrad Murray, care se afla în casa artistului în momentul în care a fost solicitat serviciul de urgenţă, a efectuat procedura de resuscitare a muribundului pe o suprafaţă moale (cântăreţul se afla întins pe pat), contrar regulilor. Ulterior, avocatul lui Murray, Edward Chernoff, a precizat că medicul a ţinut o mână sub spatele lui Michael pentru că artistul era prea slăbit.
Chernoff a declarat la Associated Press că Murray nu i-a prescris niciodată lui Michael Demerol sau OxyContin sau alt medicament care i-ar fi putut provoca moartea. Chernoff şi ceilalţi avocaţi ai medicului au informat totodată că perioada de timp până la chemarea paramedicilor, în ziua de 25 iunie, a fost de 30 de minute de la momentul în care Michael a fost găsit în stare de inconştienţă.
Familia cântăreţului a solicitat repetarea autopsiei din cauza semnelor de întrebare ridicate de prestaţia lui Murray, a spus reverendul Jesse Jackson.
Fotograful Kevin Mazur, care lua parte la repetiţiile de la Staples Center ale lui Michael, urmând să publice o carte despre turneul londonez, a declarat la Associated Press că Michael arăta foarte bine. "Era foarte vesel, foarte fericit, s-a distrat cu dansatorii", a spus Mazur.
Doctorul Deepak Chopra a declarat că, începând din 2005, Michael abuza de analgezice. Chopra a încercat în repetate rânduri să-l convingă pe artist să renunţe la această dependenţă. Chopra, care era prieten vechi cu Michael Jackson, a spus că artistul i-a cerut la un moment dat să-i facă rost de mai multe medicamente, dar Chopra a refuzat.
ANCHETĂ ÎN DESFĂŞURARE
Şeful poliţiei din Los Angeles, William Bratton, a declarat că detectivii încearcă să afle istoricul medical al lui Michael Jackson. În acest sens, detectivii au luat legătura cu mai mulţi medici care l-au tratat sau l-au servit, în varii ocazii, pe cântăreţ. Deocamdată, poliţia aşteaptă rezultatele toxicologice.
Trupul lui Michael Jackson a fost mutat din cripta în care fusese depus, la cimitirul Forest Lawn din Los Angeles, de teama admiratorilor fanatici. Potrivit The Mirror, sicriul fusese coborât în cripta fondatorului Motown, Berry Gordy, care şi-a oferit viitorul loc de veci pentru a servi drept "ascunzătoare" a coşciugului lui Michael, până la înmormântarea propriu-zisă a artistului.
Citește pe Antena3.ro