x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dalai Lama şi-a pierdut speranţa legată de autonomia Tibetului

Dalai Lama şi-a pierdut speranţa legată de autonomia Tibetului

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Oct 2008   •   00:00
Dalai Lama şi-a pierdut speranţa legată de autonomia Tibetului

Dalai Lama a pierdut orice speranţă de continuare a negocierilor cu China pe tema autonomiei Tibetului, scrie AFP, citat de Mediafax. Liderul religios şi ia în calcul modificarea politicii sale în acest sens susţine consilierul său.



Toate opţiunile vor fi discutate în cursul unei reuniuni importante a liderilor tibetani aflaţi în exil, programată să aibă loc în noiembrie, la Dharamsala, oraş în nordul Indiei, unde Dalai Lama s-a refugiat în 1959, a declarat Tenzin Taklha. "El a pierdut orice speranţă să identifice o soluţie cu actualul Guvern chinez care nu vrea pur şi simplu să rezolve problema" Tibetului, a adăugat Taklha, subliniind că persecuţiile continuă în provincia chineză. "Sanctitatea sa consideră că alte opinii trebuie exprimate iar acest demers va fi făcut în noiembrie", a precizat secretarul personal al lui Dalai Lama. "Mişcarea tibetană va rămâne una paşnică. Aceasta este o dimensiune care nu va fi negociată şi în privinţa căreia toată lumea este de acord", a subliniat Takhla.

Tibetanii şi Beijingul poartă oficial negocieri începând cu anul 2002. Poziţia Chinei s-a înăsprit însă începând cu anul 2006, potrivit liderului tibetan. Au avut loc negocieri directe la diferite niveluri în vara anului 2007, urmate de o ultimă întâlnire în iulie 2008 între emisarii lui Dalai Lama şi oficialii chinezi, calificată drept dezamăgitoare de către tibetani. Considerat de majoritatea tibetanilor drept ultima redută în calea politicii promovate de China în provincia din sud-vestul ţării, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1989, Dalai Lama este simpatizat în Occident, dar considerat de Beijing un separatist care acţionează sub paravanul religiei. Lider religios, dar şi un om politic pragmatic, el a renunţat de mult timp la obiectivul obţinerii independenţei Tibetului şi a optat pentru o diplomaţie supranumită "calea de mijloc" care vizează dobândirea unei "autonomii culturale" extinse pentru provincia respectivă, invadată şi anexată de China în 1950-1951.

×
Subiecte în articol: dalai lama lumea