x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun De ce l-au trădat elveţienii pe Polanski

De ce l-au trădat elveţienii pe Polanski

de Carmen Plesa    |    29 Sep 2009   •   00:00
De ce l-au trădat elveţienii pe Polanski
Sursa foto: ARND WIEGMANN/Reuters

Presa elveţiană a lansat ipoteza că Polanski a fost trădat de autorităţile din Ţara Cantoanelor din raţiuni strategice, în contextul problemelor pe care le are cea mai mare bancă elveţiană cu SUA.



Au avut ocazia să-l prindă de mai multe ori, în alte ţări care au acorduri de extrădare cu SUA, dar, în mod ciudat, le-a scăpat. Cineastul chiar are un castel în Elveţia, unde mergea foarte des, dar n-a fost niciodată deranjat de poliţişti. De ce tocmai acum, după mai bine de 30 de ani de urmărire, a fost arestat Roman Polanski?

Cotidianul elveţian Le Matin face legătura între arestarea cineastului şi neplăcerile intervenite între Ţara Cantoanelor şi SUA, ţară unde banca elveţiană UBS a fost constrânsă să livreze numele a 4.450 de clienţi bănuiţi de evaziune fiscală. "E greu să nu faci legătura între afacerea UBS şi arestarea-surpriză a lui Polanski. A vrut Elveţia să facă plăcere SUA, cu riscul unui exces de zel?", se întreabă Le Matin.

"SĂ NE FIE RUŞINE!"

Cotidianul Blick merge pe aceeaşi ipoteză: "Americanii cred acum că Guvernul elveţian este «extrem de cooperant», şi acest elogiu ne face rău", scrie Blick, caracterizând drept "ridicol" argumentul avansat de ministrul elveţian al Justiţiei, potrivit căruia Elveţia "nu avea altă soluţie" decât să-l aresteze pe cineast, pentru că justiţia îi tratează la fel pe toţi cetăţenii. Elveţia, atacată pe tema secretului său bancar, îşi pătează încă o dată imaginea, lăsând un invitat să cadă "într-o capcană urâtă", scrie Blick. "Ar trebui să ne fie ruşine!", mai comentează cotidianul.

Pe tema momentului ales pentru arestarea lui Polanski îşi pune întrebări şi LA Times, care scrie că autorităţile americane au aflat de mai multe ori, în ultimii ani, că cineastul urma să călătorească în ţări care aveau tratat de extrădare cu SUA, însă n-au reuşit să fructifice informaţiile. Explicaţia celor care se ocupă de caz a fost că Polanski a aflat până la urmă despre intenţiile americanilor şi nu a mai călătorit în ţara respectivă. Justiţia americană are la dispoziţie 40 de zile pentru a prezenta o cerere de extrădare a cineastului. Polanski are posibilitatea de a contesta orice decizie la Tribunalul Federal din Elveţia.

SPRIJIN POLITIC
Autorităţile franceze şi cele poloneze (cineastul are dublă naţionalitate) sunt pregătite să ceară la Washington eliberarea lui Polanski, a anunţat şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, le-a transmis duminică autorităţilor elveţiene că speră ca "această problemă să-şi găsească rapid o rezolvare favorabilă".

Dar nu numai lumea politică şi presa au sărit în sprijinul lui Polanski, ci şi colegii de breaslă. O petiţie a fost lansată, la iniţiativa directorului Cinematecii franceze, în care se cere "punerea imediată în libertate" a cineastului. Printre semnatarii petiţiei se află Costa-Gavras, Fanny Ardant, Giuseppe Tornatore, Monica Bellucci. Textul este semnat şi de reprezentanţii Festivalului de la Cannes.

SEX CU O MINORĂ
Roman Polanski a fost reţinut sâmbătă, pe aeroportul din Zürich, în baza unui mandat de arestare venit de la autorităţile americane.

El este urmărit pentru o faptă comisă în urmă cu peste trei decenii. În urmă cu 32 de ani s-a declarat vinovat, în faţa autorităţilor americane, pentru că a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu Samantha Geimer (13 ani), pe care a cunoscut-o în timpul unei şedinţe foto. Cineastul a stat în puşcărie 47 de zile, după care a fost eliberat provizoriu. Speriat că va trebui să se întoarcă în puşcărie, Polanski n-a mai aşteptat decizia finală a justiţiei americane şi a fugit din SUA. Din 1978 trăieşte în Europa.

×
Subiecte în articol: magazin