Legenda demonilor se pierde in negura timpului. Personajele mitice au fost menţionate prima dată in Avesta, cartea sacră a iranienilor. Apoi legenda a fost propagată, apărănd in mitologia musulmană şi in numeroase alte culturi.
Unele dintre cele mai apreciate personaje negative, demonii, au marcat de-a lungul timpului industria de film
Legenda demonilor se pierde in negura timpului. Personajele mitice au fost menţionate prima dată in Avesta, cartea sacră a iranienilor. Apoi legenda a fost propagată, apărănd in mitologia musulmană şi in numeroase alte culturi. In Grecia, termenul a plecat de la ideea de daimon, o creatură foarte puternică, menţionată in numeroase forme de-a lungul timpului. Practic, nu există zonă in care să nu fie amintite aceste personaje malefice. Deşi caracteristicile variază in funcţie de zona culturală, demonii rămăn cele mai inspăimăntătoare personaje mitologice.
INCEPUTURI. Literatura a precedat filmul in cazul demonilor, deschizănd o cutie a Pandorei pentru creatori. Textele antice menţionează foarte multe personaje demonice. "Paradisul pierdut", "Divina Comedie" sau "Faust" sunt lucrări centrate in jurul ideii de demon, cărţi care au rămas in istoria literaturii prin astfel de personaje. Insă prima carte care a adus in atenţia publicului demonul a fost "Diavolul s-a indrăgostit", scrisă de Jacques Cazotte. Cartea a stărnit numeroase controverse la momentul apariţiei, fiind considerată anticreştină şi a fost interzisă pentru o perioadă destul de lungă in Franţa.
Mitul demonului a revenit din nou in atenţia publicului o dată cu piesa de teatru "Demonul", realizată de Anton Rubinstein după un poem lung de Mikhail Lermontov. Piesa a fost intărziată foarte mult din cauza libretului, care era considerat un sacrilegiu. In această scenă, demonul făcea sex cu virgina Tamara in una dintre scenele care au rămas in istoria dramaturgiei.
VEDETE DE FILM. Această postură a recomandat demonii ca personaje perfecte pentru industria americană de film. Prima peliculă in care apare un demon este "Dana Andrews vehicle", o peliculă in alb-negru ce a stărnit gustul publicului pentru aceste personaje. De la apariţia filmului in anii â60, imaginea demonului a trecut prin numeroase transformări, rămănănd insă fidelă mitului iniţial.
Pelicule ca "Night of the Demon", "Curse of the Demon", "Night on Bald Mountain" sau clasicele "Demon", "Return of the demons" au fascinat de-a lungul timpului spectatorii, contribuind la o adevărată isterie ce a cuprins Hollywoodul.
In ultimii ani, numeroase jocuri pe calculator au preluat personajele, construind poveşti in jurul lor şi adăncind şi mai mult aura de mister care le inconjoară. Blair Witch Project, DOOM, Project Wolfenstein sunt doar căteva dintre cele mai cunoscute jocuri care folosesc imaginea demonilor, atrăgăndu-i pe impătimiţii genului horror cu efecte speciale de ultimă oră.
VIITOR. Vrănd să profite de pasiunea publicului modern pentru horror, cineaştii de la Hollywood pregătesc pentru 2008 numeroase poveşti de groază. In multe dintre acestea demonii joacă rolul principal. Fiind in general creaturi foarte versatile, aceştia pot fi adaptaţi de regizori diferitelor cerinţe, reuşind de fiecare dată să ii inspăimănte pe spectatori. Evoluţia impresionantă a mitului demonilor ne demonstrează că o legendă veche de mii de ani poate rămăne la fel de actuală şi astăzi. Totul ţine de căteva ţipete...
Demoni pe dvd
După succesul inregistrat de filmele cu demoni, producătorii s-au hotărăt să le ofere fanilor DVD-uri de colecţie. Astfel, ei au adunat mai multe dintre filmele clasice cu demoni, ca "Demons" sau "Demon Hunter", şi au realizat grupaje tematice. DVD-urile au inregistrat un succes imens, demonstrănd puterea de fascinaţie a acestor simboluri. Cel mai mare succes a fost inregistrat in Franţa şi in SUA, unde DVD-urile s-au văndut in doar căteva zile. Publicul-ţintă al acestor filme a fost format din tineri şi copii, stărnind un scandal imens, care insă nu a făcut decăt să contribuie la popularitatea mitului. Astfel, producătorii ne promit că vor continua să ne ofere astfel de filme "intunecate".