CARTE
Editura Humanitas ne propune romanul "Sub piele" al lui Michel Faber, autor olandez care a fost tradus pana acum in 27 de limbi.
Ca sa arate ca un om, Isserley si-a tradat specia si propria natura. Pe o autostrada din muntii Scotiei, ea iese in fiecare zi la vanatoare de autostopisti tineri si musculosi. Inceput de pulp fiction, s-ar putea crede. Pe care ii aduce la ferma Ablach, pentru a fi transati si procesati. Sa fie roman politist? Iar apoi trimisi intr-o tara indepartata, in care carnea de vodsel se vinde la pretul oxigenului pe o luna. Science fiction? Distopie? Sau, poate, nu exista tradare intre specii, pentru ca toti suntem la fel sub piele - iar categorizarea pe specii biologice (sau genuri literare) devine un nonsens, inutila sau amorala. E limpede ca romanul "Sub piele" rezista clasificarilor, totusi poate fi descris ca un science fiction mundan, in sensul ca se intampla aici si acum, cu influente din proza lui Kafka, Vonnegut, Huxley sau Orwell. Foarte economic scris, romanul nu da lectii, dar pune probleme de morala mai putin obisnuite - cum ar fi interspecialitatea (grija intre specii), canibalismul, vegetarianismul sau tehnologiile corpului. Cu un destin literar pe masura, "Sub piele" ar putea deveni noul 1984 al secolului care tocmai a inceput.
Despre Descartes si lectii de istoria artei
In vara lui 1848, Phineas Gage, muncitor feroviar, sufera un accident teribil: in urma unei explozii, o bara metalica ii trece prin cap. Isi revine surprinzator, dar si mai surprinzatoare sunt efectele accidentului: fara sa piarda nimic din cunostintele si capacitatile pe care le avusese, firea lui Phineas Gage se schimba radical. Devine insensibil, pierde orice urma de afectivitate. In plus, e incapabil sa mai ia hotarari, iar viata lui se destrama. Pornind de la acest caz clasic, Antonio Damasio analizeaza in "Eroarea lui Descartes" efectele lezarii lobului frontal al creierului si observa ca insensibilizarea afectiva e mereu insotita de disfunctii ale capacitatii de a rationa. Eroarea lui Descartes consta in distinctia arbitrara operata de filozoful francez intre minte si corp, eroare perpetuata de traditia culturala occidentala.
O a doua carte pe care o propune Humanitas este "Rememorare si uitare - Scrisori de istorie a artei".
Inteligenta emotionala
Pentru a avea succes in viata personala si in cariera, inteligenta emotionala are o importanta la fel de mare ca si inteligenta mentala. De aceea multi angajatori cauta din ce in ce mai mult oameni cu inteligenta emotionala, folosind teste specifice. Cartea de fata este un indrumar in intelegerea si dezvoltarea acestei laturi a inteligentei, contine teste de evaluare si metode de apreciere a propriei inteligente emotionale. Autorii: dr. Robert Wood si dr. Harrz Tollz. (Cristina Ologeanu)
High Fidelity
Rob Fleming este un individ cat se poate de obisnuit; la cei treizeci si ceva de ani ai sai, se lupta cu spaimele pe care le are orice barbat si se chinuie din rasputeri sa se maturizeze. Nu a fost in stare sa-si termine studiile, magazinul de discuri al carui proprietar este supravietuieste de pe o zi pe alta, iar relatiile sale amoroase sunt o serie nesfarsita de ratari. Cam acesta este subiectul romanului scris de Nick Hornbysi publicat de Polirom. Va mai aduceti aminte de filmul "John Cusack"?
Fructele pasiunii
In "Fructele pasiunii" - ultimul roman din saga familiei Malaussene - , intregul trib are (ne)placerea de a va invita la casatoria ciudatei Therese, sora mai mica a lui Benjamin Malaussene, cu nesuferitul conte Marie Colbert de Roberval.
Si, ca dovada ca uniunea nu e nici pe placul puterilor superioare, luna de miere a insurateilor se sfarseste sangeros inainte de a incepe: contele isi pierde viata aruncat in gol de la etaj.
Romanul este publicat de Editura Polirom.