x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dilemă americană, Nutella este garnitură sau marmeladă?

Dilemă americană, Nutella este garnitură sau marmeladă?

06 Noi 2016   •   00:00
Dilemă americană, Nutella este garnitură sau marmeladă?

Autorităţile americane trebuie să tranşeze o întrebare fundamentală: Nutella este o garnitură la desert sau o ''marmeladă''? Răspunsul poate conta prea puţin pentru fanii cremei tartinabile din cacao, însă este luat foarte în serios de producătorul său, grupul Ferrero, informează AFP. 

Gigantul italian face presiuni asupra Agenţiei Americane a Produselor Alimentare şi Medicamentelor (The Food and Drug Administration - FDA) pentru ca aceasta să nu mai considere Nutella drept un ''topping'' pentru desert folosit, spre exemplu, ca garnitură la îngheţată. 

În cazul în care solicitarea este acceptată, mărimea porţiilor de referinţă pe care Ferrero trebuie să le ia în calcul pe borcanele de Nutella din Statele Unite - şi odată cu acestea conţinutul de zahăr şi numărul de calorii - ar fi redus la jumătate. 

Imaginea Nutella a fost pătată în ultimii ani în Statele Unite după ce compania a fost acuzată că acest produs conţine prea multe calorii. Vizată de o sesizare colectivă, Ferrero a încetat să mai promoveze pasta sa tartinabilă drept un produs pentru sănătate. 

Pentru a se decide, FDA a anunţat, miercuri, începerea unei consultaţii publice pentru a obţine mai multe informaţii cu privire la modul în care Nutella şi alte produse pe bază de cacao sunt consumate în Statele Unite. 

Compania italiană a transmis autorităţilor americane, în 2014, rezultatele unui studiu potrivit căruia 74% dintre consumatori mănâncă Nutella pe pâine - câte o lingură pe felie, adică între 18 şi 23 de grame. Aceasta reprezintă jumătate din porţia de referinţă care apare pe etichetele de Nutella din Statele Unite. 

Aceste date contrazic un sondaj realizat anterior, în 1991, pe care Ferrero îl consideră depăşit, potrivită căruia majoritatea americanilor utilizează produsul pe post de ''topping'', ca mierea sau ca un sirop. 

Autorităţile trebuie să tranşeze această problemă spinoasă după perioada consultării publice, ce se încheie la începutul lunii ianuarie. 

''Încurajăm agenţia să ia o decizie rapid, potrivit căreia companiile să ştie cantitatea corectă de referinţă ce trebuie menţionată (...) pentru noul tabel cu date nutriţionale'', a comunicat compania Ferrero contactată de AFP. 

În 2015, pasta tartinabilă s-a mai aflat în centrul unei polemici, în Franţa, unde autorităţile au descoperit în compoziţia sa prezenţa uleiului de palmier, acuzat că ar avea efecte nocive asupra sănătăţii şi că ar fi o cauză a defrişărilor masive. În iunie 2015, ministrul francez al Mediului, Segolene Royal şi-a cerut scuze pentru a că a cerut încetarea consumului de Nutella în numele protecţiei pădurilor. 

Potrivit unui raport al organizaţiei WWF, Ferrero a utilizat în 2015 ulei de palmier RSPO (Roudtable on Sustainable Palm Oil), care certifică faptul că uleiul de palmier este sustenabil, pe plantaţii care respectă un anumit set de standarde.AGERPRES

×