x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Din nou despre Apocalipsa

Din nou despre Apocalipsa

16 Iun 2006   •   00:00
Din nou despre Apocalipsa
STIINTA
Iunie 2008 ar putea fi ultima luna inainte de disparitia pentru totdeauna a omenirii

Astronomii nu exclud ciocnirea directa dintre Pamant si un asteroid gigantic la 21 iunie 2008, relateaza in ultimul sau numar revista New Scientist, consultata de Rompres.

CALCULE. Asteroidul denumit 2006HZ51 a fost descoperit la sfarsitul lunii aprilie a.c., iar calculele oamenilor de stiinta au relevat ca exista 165 de posibile scenarii in care asteroidul ar putea sa intre in coliziune cu Pamantul. Probabilitatea producerii catastrofei este de unu la sase milioane, dar acest raport este modificat continuu, in functie de identificarea traiectoriei.

Asteroidul mentionat reprezinta cel mai mare corp ceresc de pe lista obiectelor spatiale ratacitoare ce pot intra in coliziune cu Pamantul, lista intocmita de NASA. Mai mult, expertii estimeaza ca in cei doi ani care au mai ramas pana la posibila coliziune dintre Terra si asteroid, este practic imposibil de schimbat traiectoria acestuia apeland la tehnologia actuala.

MONITORIZARE. Potrivit Fundatiei-B612 (numita astfel dupa asteroidul mentionat de Antoine de Saint-Exupery in "Micul Print"), care monitorizeaza corpurile ceresti ce prezinta pericol pentru civilizatia de pe Terra, este nevoie de cateva decenii pentru a schimba traiectoria acestui asteroid. Pentru comparatie, sansele de a se ciocni cu Pamantul sunt mult mai mari in cazul asteroidului 99942 Apopfis, care a fost descoperit in 2004, insa pana la coliziunea acestuia cu Terra ar mai fi 30 de ani, de aceea astronomii sustin ca traiectoria sa poate fi modificata fara dificultate in aceasta perioada. Potrivit uneia dintre ipotezele cele mai vehiculate in mediul oamenilor de stiinta, ciocnirea Terrei cu un asteroid imens a provocat disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani.

INFO
DECORUL CASEI SI OBICEIURILE ALIMENTARE. Stilul in care este decorata o casa poate afecta obiceiurile alimentare ale celor care locuiesc in ea, mai ales atunci cand vine vorba despre culoarea in care sunt vopsiti peretii bucatariei, sugereaza specialisti in nutritie americani, citati de NBC. Culorile reci, precum albastru sau verdele va pot diminua apetitul. De asemenea, mirosul lumanarilor folosite pentru parfumarea casei poate, la randul sau, sa determine obiceiurile alimentare. Anumite arome, precum cea de vanilie, au efect de calmare si de reducere a poftei de mancare. Mai mult, conteaza si intensitatea luminii, pentru ca atunci cand bucataria este mai bine luminata tinzi sa mananci mai mult.

EILEEN COLLINS A PARASIT NASA. Astronauta americana Eileen Collins, prima femeie care a fost comandant de bord al unei navete spatiale, a parasit NASA, a anuntat agentia spatiala. Ea a comandat Discovery in iulie 2005, pentru un zbor care a marcat reintoarcerea navetei in spatiu dupa catastrofa in care a fost implicata Columbia la 1 februarie 2003. Eileen Collins, 49 de ani, si-a explicat decizia prin dorinta de a petrece mai mult timp cu familia sa si de a intreprinde alte activitati, a precizat NASA in comunicatul sau. Devenita astronauta in 1990, ea a fost, de asemenea, prima femeie care a pilotat o naveta Discovery, in 1995, pentru prima intalnire cu statia spatiala rusa Mir. Ea a devenit prima femeie comandant de naveta in 1999, pe Columbia, pentru misiunea de a trimite in spatiu telescopul american Chandra X-ray.
×