x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Din ordinul preşedintelui

Din ordinul preşedintelui

de George Arion    |    29 Iul 2007   •   00:00

Furtul unui Boeing 727 de pe un aeropot din Angola pune pe jar serviciile secrete din SUA, dar şi pe unii dintre politicienii informaţi despre această intămplare. Militari, spioni, civili se dau de ceasul morţii pentru a descoperi unde se află avionul.

Misiune indeplinită

Furtul unui Boeing 727 de pe un aeropot din Angola pune pe jar serviciile secrete din SUA, dar şi pe unii dintre politicienii informaţi despre această intămplare. Militari, spioni, civili se dau de ceasul morţii pentru a descoperi unde se află avionul. Fiindcă răpitorii lui au un plan diabolic - acela de a-l prăbuşi pe Clopotul libertăţii din Philadelphia - un simbol scump al americanilor dornici de libertate şi democraţie. Maiorul Charley Castillo este insărcinat de cel mai puternic lider al lumii să anihileze misiunea sinucigaşă a doi reprezentanţi ai Islamului, dornici să-şi sacrifice viaţa pentru a cunoaşte mai devreme deliciile intrării in Rai. Cam acesta e subiectul romanului "Din ordinul preşedintelui" semnat de W.E.B. Griffin, un autor perfect familiarizat cu tainele din spatele uşilor inchise şi cu soluţionarea conflictelor militare complicate. Naraţiunea sa are un ritm alert şi multă, multă acţiune. Scriitorul işi intrerupe rareori povestea pentru a creiona personajele şi e aproape complet neinteresat de tribulaţiile lor sufleteşti.

Totuşi, eroii se reţin cu uşurinţă, fiindcă faptele lor le reliefează caracterul, le evidenţiază curajul sau laşitatea, hotărărea de a intreprinde ceva sau şovăirile. Interesantă este şi relaţia dintre serviciile speciale - CIA, FBI, FAA, Central Command - urmărită de autor cu destulă asprime. Acestea colaborează cu dificultate, fiecare doreşte să se afirme şi de aceea pune beţe in roate celorlalte. O realitate incredibilă, dar, se pare, adevărată. Intre ele se dispută o competiţie dură, fără menajamente şi neelegantă, care face şi mai dificilă dejucarea planurilor celor doi terorişti. Dar Castillo reuşeşte să se strecoare cu abilitate prin păienjenişul unor interese personale care pun in pericol siguranţa teritoriului american. De o inteligenţă sclipitoare, vorbitor al mai multor limbi străine, perfect instruit ca soldat, dar şi cu mare trecere la femei, de care uneori se foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, el se achită strălucit de misiunea incredinţată, fără a face mare caz de succesul său, aşa cum le stă bine oamenilor care acţionează din umbră. Griffin a construit un personaj memorabil pentru cartea sa care, deşi are peste 800 de pagini, ai dori să nu se sfărşească prea repede.

×
Subiecte în articol: magazin