x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Documentar - Mitraliera

Documentar - Mitraliera

de Raluca Grintescu    |    16 Feb 2007   •   00:00
Documentar  -  Mitraliera

Afla cum arma secolului al XIX-lea a traversat 150 de ani de evolutie

National Geographic/ Arme de razboi / Documentar / Miercuri / 22:00
Afla cum arma secolului al XIX-lea a traversat 150 de ani de evolutie

Aceasta serie dinamica, "Arme de razboi", analizeaza armamentul militar, de la inceputurile sale pana la masinariile de ucis ultrasofisticate din ziua de astazi. In "Racheta de croaziera" se examineaza capacitatea acestei arme extrem de precise de a atinge viteze de peste 800 km/h, de a cauta si distruge inamicul de la 2.500 kilometri departare si de a lovi tinta de la 10 metri. Episodul "Mitraliera" dezvaluie istoria acestei devastatoare arme cu foc rapid, preferata armatei, dar si a gangsterilor. Apoi, in "Tancul", aflam istoria de aproape 100 de ani a acestei arme mobile si va dezvaluim puterea si extraordinara agilitate a "uriasului" de 70 de tone, Abrams M1A2, in timpul unui schimb de focuri.

EVOLUTIE. Armele de foc au aparut pentru prima data in Europa la inceputul secolului al XIV-lea, o data cu utilizarea pulberii explozive, cunoscuta sub numele de praf de pusca. Elementul esential in evolutia armelor de foc a fost perfectionarea sistemului de aprindere si declansare. De-a lungul secolelor sunt cunoscute urmatoarele etape in evolutia armelor portative: armele cu fitil, cu cremene si rotita, cu capsa si cu percutie. Acest ultim sistem este folosit si in prezent. Primele arme de foc portative au fost bombardele de mana.

INFO
SAFARI PRINTRE PINGUINI. Documentarul este filmat in South Georgia, o insula din Atlanticul de Sud, un adevarat magnet pentru animalele marine care ies la tarm cu sutele de mii, pentru a se imperechea. Primavara, aici se deruleaza un spectacol extraordinar. Prezentatorul Nigel Marven soseste la sfarsitul iernii, cand insula inca e acoperita de gheata si zapezi, filmand apoi derularea evenimentelor o data cu venirea primaverii, timp de 40 de zile. Cele cinci programe de o ora prezinta o colonie de 200.000 de pinguini imperiali in mijlocul carora se lupta masculi de foci-elefant, foci-leopard prinzand pinguini gentoo si o pereche de pinguini care fura de la vecinii lor materiale pentru a-si construi cuibul.
REGII CONSTRUCTIILOR. Discovery prezinta a doua serie de actiune din "Regii constructiilor". Un program realist, periculos, in stare bruta. Fiecare episod prezinta un alt proiect de proportii, intr-un moment critic din evolutia sa. Seria prezinta un alt grup de barbati si femei cu o "Misiune imposibila" in lumea constructiilor, pe care ii urmarim realizand capodopere extraordinare. Povestea si actiunea dramatica a programului "Regii constructiilor" se ridica chiar din proiectele respective - vise care asteapta sa se indeplineasca. Personajele sunt arhitectii, inginerii si constructorii a caror misiune este sa finalizeze proiectul. Fiecare episod relateaza povestea unui proiect de constructii pe scara mare, o lucrare de pionierat a secolului XXI.

×