x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dresoarea de tigri

Dresoarea de tigri

de Adriana V. Paduraru    |    27 Ian 2006   •   00:00
Dresoarea de tigri
SPECTACOL
Susan Lacey, castigatoarea Clownului de Argint din 2005, la Circul Globus

Susan Lacey lucreaza cu animalele de multa vreme, mai intai, la o gradina zoologica, mai apoi la o companie din Statele Unite care se ocupa cu cresterea tigrilor albi. "Aceste animale sunt pasiunea mea. De aceea, am si plecat din tara mea natala, Anglia", spune dresoarea.

PASIUNE. Inainte de a ajunge la acest numar, Susan a mai avut ursi, tigri bengalezi si lei. In "formula actuala", imblanzitoarea de tigri lucreaza de 13 ani. Cea mai "varstnica" dintre feline are 18 ani, iar cea mai tanara, 4. Misha, Saniska, Segel, Kushka, Jeeva, Pashawn, Nushka, Xeena, Shacti, Calcutta, Shawn sunt numele celor 11 tigri cu care Susan intra in arena. "Sunt familia mea, insa in manej eu sunt profesoara, iar ei elevii mei", marturiseste englezoaica.

EXERCITIU. Pentru a incepe lucrul cu un tigru, trebuie asteptat ca acesta sa implineasca un an, varsta propice pentru a fi dresat situandu-se intre 12-15 luni. Insa rapiditatea cu care animalul invata un anumit truc depinde de personalitatea fiecarui exemplar. "Totul se ia gradual. Incepem cu un bat in varful caruia este infipta o bucatica de carne. Astfel ei invata sa urmareasca batul. Abia mai tarziu animalul invata sa intre in arena si sa se aseze la locul lui. De aici si pana la «produsul finit» dureaza in medie un an. Totul depinde de temperamentul tigrilor. Unii invata mai greu, altii mai repede. Sunt exact ca niste copii", a spus Susan. Cu toate ca lucreaza de foarte multi ani cu aceste animale, Susan a marturisit ca nu-i poate mangaia pe toti. "Este spatiul lor intim si trebuie sa-l respect. Au caracteristicile pisicilor domestice, insa nu trebuie uitat ca sunt mult mai puternici. Au coltii mari, ghearele puternice si chiar si in joaca te pot omori fara nici o problema", a explicat dresoarea.

MONTE CARLO. Numarul pe care Susan il prezinta spectatorilor romani a castigat anul trecut Clownul de Argint la Festivalul International de Circ de la Monte Carlo. A fost o bucurie extrem de mare pentru artista, cu atat mai mult cu cat doi dintre cei trei fii ai sai, Martin si Alexander, au castigat acelasi trofeu in 2000, respectiv 2003. "Am fost foarte mandra de performantele baietilor mei. Iar acum sunt la fel de mandra ca am reusit si eu acelasi lucru", a declarat atunci Susan. Cand isi aduce aminte de Monte Carlo, Susan traieste si acum emotii puternice: "Printul Rainier de Monaco a murit la scurt timp dupa festivitate. Ma bucur tare mult insa ca am avut onoarea de a prezenta acest numar in fata sa".

"Tigrii simt cand sunt nervoasa sau emotionata. Imi simt vocea. De aceea eu trebuie sa fiu mereu calma, pentru ca altfel ar deveni si ei agitati. Trebuie sa-i fac sa aiba incredere in mine" - Susan Lacey, dresor

SUSAN LACEY
  • 50 de ani
  • S-a nascut in Anglia, insa a plecat in SUA pentru a lucra cu tigri albi
  • Lucreaza cu animalele de peste 25 de ani
  • A castigat Clownul de Argint in 2005 la Festivalul de la Monte Carlo
  • Doi dintre fii sai, Martin si Alexander, au castigat acelasi premiu in 2000, respectiv 2003
  • ×
    Subiecte în articol: susan