x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun E dovedi stiintific: Banii pot cumpăra fericirea!

E dovedi stiintific: Banii pot cumpăra fericirea!

16 Feb 2018   •   20:58
E dovedi stiintific: Banii pot cumpăra fericirea!

Există un nivel optim al venitului care poate face o persoană fericită, iar suma respectivă variază la nivel mondial, sustin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Purdue, SUA. ''O concluzie surprinzatoare, avand in vedere ca tot timp, la televizor sau prin reclame, se afirma ca nu există o limită cand vine vorba de banii care ne fac fericiti, dar observăm nişte praguri'', a notat Andrew T. Jebb, autor principal al studiului.

 

''Au existat la un moment dat dezbateri cu privire la punctul în care banii nu mai au influenţă asupra nivelului de bunăstare. Am descoperit că pragul venitului ideal este de 95.000 de dolari pentru evaluarea (calităţii) vieţii şi între 60.000 şi 75.000 de dolari pentru bunăstarea emoţională'', a explicat specialistul din cadrul Departamentului de Ştiinţe psihologice adăugând că această sumă ''este valabilă pentru indivizi şi ar putea fi mai mare în cazul familiilor''.

Bunăstarea emoţională include emoţiile de zi cu zi, precum sentimentele de fericire, încântare, tristeţe sau supărare. Evaluarea calităţii vieţii reprezintă o estimare a stării generale a unei persoane şi este mult mai probabil influenţată de aspiraţiile înalte şi de comparaţiile cu alţi indivizi, scrie agerpres

''Au (fost observate) variaţii considerabile la nivel mondial, saţietatea în ceea ce priveşte satisfacţia faţă de viaţă făcându-şi simţită prezenţa mai târziu în regiunile înstărite'', a adăugat Jebb. ''Motivul ar putea fi faptul că evaluările tind să fie influenţate într-o măsură mai mare de standardele în funcţie de care indivizii se compară între ei'', a explicat cercetătorul.

Studiul a fost realizată pe baza datelor unui sondaj Gallup efectuat la nivel mondial pe un esantion de peste 1,7 milioane de persoane din 164 de ţări. In acelasi timp, studiul a descoperit că odată pragul atins, alte creşteri ulterioare ale venitului tind să fie asociate cu reducerea nivelului de satisfacţie şi a bunăstării. Oamenii de ştiinţă explică acest lucru prin faptul că banii sunt importanţi pentru îndeplinirea nevoilor de bază, cumpărarea celor necesare şi, eventual, achitarea datoriilor. Însă, până la un punct. După ce necesarul lor este satisfăcut, oamenii pot deveni predispuşi la acumularea de bunuri materiale suplimentare şi la efectuarea de comparaţii sociale care pot, în mod ironic, să afecteze negativ nivelul de bunăstare.

×
Subiecte în articol: bani fericire prag limita