x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Economia SUA închide bursele europene pe roşu

Economia SUA închide bursele europene pe roşu

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Feb 2008   •   00:00
Economia SUA închide bursele europene pe roşu

09:17 • Acţiunile europene au încheiat şedinţa în depreciere drastică vineri, ca urmare a creşterii îngrijorării investitorilor cu privire la economia Statelor Unite şi a perspectivei unor noi deprecieri ale activelor celor mai bine cotate bănci din criza creditelor.

Acţiunile europene au încheiat şedinţa în depreciere drastică vineri, ca urmare a creşterii îngrijorării investitorilor cu privire la economia Statelor Unite şi a perspectivei unor noi deprecieri ale activelor celor mai bine cotate bănci din criza creditelor.

 

DEPRECIERI. Indicele FTSEurofirst ale principalelor acţiuni europene a închis şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 1,97%, la 1.309,18 puncte, principalii perdanţi fiind băncile, pe măsură ce investitorii s-au orientat spre pachetele de acţiuni ale companiilor alimentare şi farmaceutice. Acţiunile băncii franceze Natixis au înregistrat cea mai mare depreciere dintre companiile incluse în indicele FTSEurofirst 300, de 11%, după ce a făcut publică o depreciere de peste 1 miliard euro a activelor, legată de creditele ipotecare cu grad mare de risc. Titlurile UBS au pierdut 3,8%, majorându-şi deprecierea din această săptămână la 12%, după ce Citigroup a anunţat într-un raport că se aşteaptă la noi deprecieri ale activelor la banca elveţiană. Datele preliminare pentru luna februarie privind sentimentul consumatorilor sunt dezamăgitoare, o statistică despre activitatea sectorului manufacturier din New York a arătat că s-a atins cel mai mic nivel din aprilie 2003, iar distribuitorul de produse electronice Best Buy a emis un avertisment privind profiturile, care a afectat bursele din SUA. Citigroup a confirmat că a blocat retragerile investitorilor de la un fond de risc în valoare de 500 milioane dolari, pentru a permite o stabilizare a acestuia. "Semnele indică o intrare graduală a Statelor Unite într-o recesiune, că economia globală a încetinit, că problemele legate de creditele ipotecare cu grad ridicat de risc nu vor dispărea atât de uşor şi că imaginea de ansamblu nu este deloc încurajatoare în nici un fel", a spus un strateg de la Fortis Bank din Bruxelles, Phillippe Gijsels. "Recomandăm vânzarea la orice preţ cât de cât acceptabil, reducerea expunerii pe burse până la un nivel neutru sau sub acest nivel, în cadrul oricărei şedinţe", a adăugat Gijsels. Titlurile băncilor s-au depreciat peste medie, cu HSBC, BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit şi Standard Chartered în coborâre cu 2-4%. Acţiunile Deutsche Postbank au fost printre singurele acţiuni financiare care nu au urmat acest curs descendent, apreciindu-se cu 2,3%, ca urmare a discuţiilor referitoare la o eventuală preluare.

 

×
Subiecte în articol: magazin