x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Everestul, muntele-record

Everestul, muntele-record

10 Mar 2005   •   00:00

Cel mai inalt varf masoara 8.848 de metri altitudine

Muntele Everest este un record in sine, pentru ca este cel mai inalt varf. Cartea Recordurilor de la Editura Rao ne prezinta recordurile derivate de aici si care sunt mereu reactualizate.
MIRUNA MIHALCEA

Situat in estul Himalayei, cu un varf de 8.848 de metri, Everestul a fost calificat drept cel mai inalt munte din lume, in 1856, in urma unor masuratori efectuate de catre Departamentul pentru Prospectiuni al guvernului Indian. Tocmai de aceea, el a inspirat nenumarate recorduri de-a lungul timpului, de la cel mai inalt varf pana la amplasamentul pentru concertul la cea mai mare altitudine. Cele mai multe dintre recordurile realizate aici sunt in mod constant depasite.

NUMELE. Muntele a imprumutat numele colonelului Sir George Everest, topometru-sef al Indiei intre 1830 si 1843. Mai este cunoscut si sub denumirea tibetana de Chomolungma (Mama Zeita a Lumii) si sub denumirea nepaleza de Sagarmatha (Frunte in Nori).

INCEPUTURI. Din nefericire, Everestul a fost si martorul multor tragedii, pe langa succesele si recordurile inregistrate de temerari. George Mallory a fost printre primii care au condus o expeditie spre culme, in 1921. A murit nu departe de varf, in expeditia din 1924, corpul sau fiind descoperit abia in 1999. Abia in 1953 cel mai inalt munte s-a lasat cucerit, de serpasul nepalez Tenzing Norgay si de neozeelandezul Sir Edmund Hillary.

ASCENSIUNE RAPIDA. Serpasul Lakpa Gelu a reusit escaladarea Everestului in 10 ore, 56 de minute si 4 secunde. Astfel, cea mai rapida ascensiune de la tabara de baza la varf a fost inregistrata pe data de 26 mai, 2003.

LA VARF. In luna mai, 1999, serpasul Babu Chhiri a stat pe varful Everestului 21 de ore fara butelii de oxigen. In mod normal, alpinistii rezista mai putin de o ora. Babu a mai urcat pe Everest dupa cateva saptamani, devenind astfel primul care a escaladat muntele de doua ori in acelasi anotimp.

CEL MAI MULT. Serpasul Apa si-a incheiat cu succes, pe 26 mai 2003, cea de-a 13-a ascensiune pe Everest. El a escaladat cel mai inalt munte din lume, cu consecventa, in fiecare an, din 1990 pana in 2003. Ba mai mult, in anul 1992 a facut doua urcari, una in primavara si una in toamna.

BATRAN. Pe 22 mai 2003, japonezul Yuichiro Miura a atins varful Everestului la varsta de 70 de ani si 222 de zile, devenind cea mai varstnica persoana care realizeaza acest lucru. Acelasi Miura isi castigase deja notorietatea ca profesionist, cand a coborat pe schiuri, in 1970, de la o altitudine de 8.000 de metri.

FEMEI. Tamae Watanabe, din Japonia, a atins varful Everestului pe 16 mai 2002, la ora 9:55. La momentul respectiv, Tamae avea 63 de ani si 177 de zile. In aceeasi zi, peste 50 de persoane au atins cel mai inalt varf din lume.

DE UNUL SINGUR. Pe 20 august 1980, italianul Reinhold Messner a fost primul care a ajuns singur pe varful Everestului. I-au fost necesare trei zile ca sa ajunga de la tabara de la 6.500 de metri pana sus, in varf, iar ascensiunea a fost cu atat mai dificila cu cat Messner nu a folosit butelii de oxigen.

×
Subiecte în articol: varf