x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Excentricul Dmitri Rogozin a venit cu securea la reunirea NATO

Excentricul Dmitri Rogozin a venit cu securea la reunirea NATO

de Corina Andriuta    |    31 Ian 2008   •   00:00
Excentricul Dmitri Rogozin a venit cu securea la reunirea NATO

09:42 • Reprezentanţii celor 26 de ţări membre NATO au făcut cunoştinţă miercuri cu noul lor omolog rus, Dmitri Rogozin, un naţionalist excentric care i-a adus drept cadou secretarului general al Alianţei Jaap de Hoop Scheffer o secure,segodnya.ua.

Reprezentanţii celor 26 de ţări membre NATO au făcut cunoştinţă miercuri cu noul lor omolog rus, Dmitri Rogozin, un naţionalist excentric care i-a adus drept cadou secretarului general al Alianţei Jaap de Hoop Scheffer o secure,segodnya.ua.

VREA PACE. Noul ambasador rus şi-a prezentat luni scrisorile de acreditare secretarului general al NATO oferindu-i acestuia un tomahawk, potrivit presei ruse. Rogozin a participat miercuri după-amiază la primul său Consiliu NATO-Rusia, înfiinţat în 2002 pentru a marca încălzirea relaţiilor dintre cei doi foşti adversari în timpul Războiului Rece, deşi între timp au apărut noi tensiuni. Rogozin şi-a exprimat astfel dorinţa ca Rusia şi NATO să "găsească modalitatea de a îngropa securea războiului", a confirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai. Noul ambasador, în vârstă de 44 de ani, fusese numit în 10 ianuarie de preşedintele Vladimir Putin pentru a-i urma lui Konstantin Toţki, diplomat cu ton moderat. Rogozin, care a fost membru al Dumei de Stat timp de 10 ani, a fost în trecut mai degrabă ostil NATO, cerând ca Moscova să îşi consolideze prezenţa militară în Marea Baltică pentru a le face faţă occidentalilor. În 2006, el calificase Alianţa drept o "organizaţie muribundă". În ceea ce priveşte Kosovo, el a afişat poziţia oficială a Moscovei de sprijinire a Serbiei, care respinge independenţa provinciei sale. Rusia şi NATO au divergenţe serioase şi asupra apărării antirachetă şi Tratatului privind forţele convenţionale în Europa (CFE) din 1991, pe care Moscova nu îl mai aplică din decembrie. Cooperarea practică între Rusia şi NATO continuă totuşi, în special în domeniul militar, ca şi dialogul. Astfel, ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, se va întâlni săptămâna următoare cu omologii săi din NATO la reuniunea lor de la Vilnius, iar Alianţa l-a invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin la summitul NATO din 2-4 aprilie de la Bucureşti. Dacă preşedintele rus acceptă invitaţia, va fi prima sa participare la un Consiliu NATO-Rusia din 2002, când a coprezidat crearea acestuia forum la Pratica di Mare, în Italia.

×
Subiecte în articol: magazin nato