x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun FBI oferă detalii privind plicurile cu praf alb trimise guvenatorilor şi ambasadelor SUA

FBI oferă detalii privind plicurile cu praf alb trimise guvenatorilor şi ambasadelor SUA

20 Dec 2008   •   00:00

Biroul FBI din Dallas a cerut sprijinul publicului pentru identificarea expeditorului plicurilor cu praf alb destinate mai multor guvernatori şi ambasade americane şi a anunţat primele detalii privind conţinutul acestora, informează Dallas Morning News, în ediţia electronică de sâmbătă.



FBI a dat publicităţii informaţii detaliate, primele publicate după apariţia primelor plicuri suspecte trimise, de la începutul lunii decembrie, către birourile mai multor guvernatori ai statelor americane şi unora dintre ambasadele SUA din străinătate, inclusiv celei din România.

Timbrele indică faptul că plicurile au fost expediate fie din Dallas, fie din Texas, în zilele de 4, 8 şi 11 decembrie. Adresa de returnare înscrisă pe plicuri este cea a birourilor FBI din Dallas, San Antonio, Houston şi El Paso, însă adresele a două dintre birouri sunt incorecte, iar FBI a afirmat că, în unele cazuri, plicurile au fost trimise unor foşti guvernatori.

"Nu pot spune dacă a fost vorba despre o listă cu nume veche sau acest lucru a fost intenţionat", a afirmat Amanda McMurrey, purtător de cuvânt al serviciilor de inspecţie poştale din Forth Worth.

FBI a adăugat că plicurile expediate erau identice şi conţineau un praf alb inofensiv, dar în privinţa conţinutului scrisorilor a precizat numai că "mesajul nu este clar".

În ultimele două săptămâni, 46 de guvernatori şi 18 ambasade americane din Europa şi Asia au primit plicuri suspecte. Departamentul de Stat a precizat că ambasadele vizate au fost cele din Berlin şi Berna (Elveţia), Bruxelles (Belgia), Bucureşti (România), Copenhaga (Danemarca), Dublin (Irlanda), Luxemburg, Madrid (Spania), Oslo (Norvegia), Paris (Franţa), Praga (Cehia), Rejkjavik (Islanda), Riga (Letonia), Roma (Italia), Stockholm (Suedia), Tallinn (Estonia), Haga (Olanda) şi Tokyo (Japonia).

Legislaţia federală privind alertele false prevede pedepse de cel mult cinci ani de închisoare, însă ameninţările transmise prin poştă sunt pasibile de condamări la câte zece ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare, au declarat surse oficiale.

Serviciul de inspecţie al Poştei americane oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru informaţii care permit arestarea şi condamnarea autorului ameninţărilor.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea