x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Foc si pulbere

Foc si pulbere

de Miruna Mihalcea    |    29 Iul 2005   •   00:00
Foc si pulbere

Cartea Recordurilor de la Editura Rao a inregistrat si aspectele "aprige" ale vietii.

Razboaie, lupte, batalii. Tunuri, bombe, gloante si chiar arme biologice. Desi nu ne prea place sa ne gandim la ele, acestea exista. Ba au si-un top al lor si se lupta, care mai de care, ca sa ocupe un loc cat mai de frunte.

INFRAROSII. Pentru prima oara, tehnologia cu infrarosii a fost utilizata in cel de-al II-lea Razboi Mondial. Lunetele electrice fixate deasupra pustilor transformau lumina infrarosie emisa de inamici in lumina vizibila, permitand tragatorului sa tinteasca in intuneric cu precizie.

ARMA BIOLOGICA. Intre 1754 si 1767, in timpul razboaielor cu francezii si pieile rosii, britanicii au apelat la prima arma biologica: variola. Ei au distribuit printre indieni paturi contaminate cu virusul variolei. Au murit mai mult de jumatate din persoanele afectate.

MINE ANTIPERSONAL. Tara cu cele mai multe mine antipersonal sau obuze neexplodate este Egiptul. In 2002, guvernul egiptean a estimat ca in tara exista 19.7 milioane de astfel de mine sau obuze neexplodate. Ele au fost plasate in vremea celui de-al II-lea Razboi Mondial. Studiile arata ca in lume exista intre 85 si 125 de milioane de mine ingropate.

FOC. Kalasnikov-ul automat, AK-47, este cea mai folosita arma de foc. Fosta URSS a furnizat astfel de arme, in timpul razboiului rece, rebelilor antioccidentali, iar arma a devenit un simbol al revolutiilor de stanga. La nivel mondial au fost produse intre 50 si 80 de milioane de AK-47.

ARME INTELIGENTE. Pistolul prototip O’Dwyer Variable Lethality Law Enforcement nu are parti mobile: gloantele sunt trase electronic de un procesor de calculator incorporat. Arma poate fi folosita doar de o persoana care poarta un inel autorizat de receptie-transmisie.

TANCURI. La capitolul munitie, tancurile rusesti T-64, T-72, T-80 si T-90, tancul american usor Sheridan si tancul britanic Centurion se bat pentru locul unu. Primele sunt echipate cu un sistem de rachete de 12,5 centimetri, al doilea are o arma de 15,2 centimetri - o combinatie de tun si lansator de rachete, iar ultimul era dotat cu un tun de 16,5 centimetri de viteza redusa.

TUNURI. Tunul Dardanele, construit in Turcia, 1464, pentru sultanul Mehmet al II-lea, e cel mai vechi. Azi este expus la Royal Armouries, Fort Nelson, Hampshire, MB. Iar cel mai mare tun a fost construit de Krupp si a fost utilizat la asediul Sevastopolului de catre germani. Cantarea 1,344 tone si masura 42,9 metri.
×