Celebra revistă a realizat un top al celor mai atractive ţări în vederea relaxării pentru pensionari. Atunci când au întocmit clasamentul, experţii au luat în calcul mai multe criterii: de la securitatea persoanei şi modul de obţinere a vizei turistice, până la serviciile medicale. Dacă destinaţii precum Thailanda, Panama şi Malaezia se regăsesc în acest "Top Ten" la nivel de vârf, în schimb, Canada şi Australia, au ieşit din partea superioară a acestui clasament.
De exemplu, Canada pierde partea superioară a topului destinaţiilor recomandate pensionarilor nu datorită condiţiilor de trai ( se încadrează între primele zece ţări din lume) ci datorită condiţiilor climaterice! Un alt exemplu, Italia, ţară care se întâmplă să aibă o climă caldă şi o calitate a vieţii destul de bună, are dezavantajul de a percepe taxe foarte mari pentru turism precum şi o abordare dificilă a unor probleme care ţin de birocraţie. Astfel, iubitorii de soare care doresc să aibă cât mai protejate conturile bancare, dar să se şi distreze cât mai mult în acelaşi timp, pot opta pentru destinaţii precum Panama sau Malaezia. Pentru clasa de mijloc a pensionarilor, care apreciază în mod deosebit cultura europeană, "vechea Europă" (nr. nordul şi vestul continentului) are pregătite o mulţime de surprize. Forbes merge şi mai departe şi face chiar un top al ţărilor în care pensionarii pot chiar să rămână în cazul în care se simt fericiţi în urma petrecerii unor concedii.
Cum arată în opinia Forbes destinaţiile numai bune să ne petrecem ultimii ani ai vieţii?
Irlanda este ţara în care rata de impozitare pe venitul realizat este de 43%, iar după vârsta de 65 ani în general, spun statisticile, această categorie socială nu poate plăti taxele cerute de stat în cazul în care venitul total al pensiei nu depăşeşte 59 de mii de dolari pentru ambii membri ai cuplului. Nu toate impozitele pe venit sunt aşa de mari. Statul a reuşit să aducă unele bonusuri pentru pensionari şi să facă locuitul pe această insulă destul de atractiv. În plus, viaţa din oraşele din Irlanda aduce oarecum cu cea din satele mai dezvoltate. Mai există şi avantajul ca din Dublin, în maxim două ore să ajungi în orice colţ al ţării cu maşina!
Thailanda. Pentru aceşti oameni care, de exemplu, în Irlanda nu ar avea o viaţă fericită, specialiştii recomadă Thailanda ca loc de petrecere a anilor bătrâneţei. Această ţară le va permite să trăiască excelent chiar şi în cazul în care realizează venituri destul de mici! În aceste locuri exotice pensionarii pot beneficia de la bungalow-uri pe malurile lagunelor albastre, până la fruuseţea dată de agitaţia ... Bangkok-ului. Dintre ţările din Asia, Thailanda are cel mai bun raport îngrijiri medicale de calitate - preţuri, dar şi spitale private foarte bune care sunt amplasate în principal în Bangkok. Dezavantajul acestei ţări poate fi considerat situaţia politică imprevizibilă. Chiar şi aşa, thailandezii se recomandă prin modul elegant în care îşi tratează străinii.
Austria, ţară care impresioneaza prin arhitectura elegantă şi muzică clasică. Viena, arată un studiu Mercer, oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume. În această capitală europeană civilizaţia, eleganţa, serviciile de asigurări şi clinicile moderne oferă o armonie perfectă a vieţii. De asemenea, Austria prinde o poziţie în vârful topului şi datorită munţilor săi precum şi a calităţii vieţii rurale. În fapt, arată Forbes, viaţa în Austria este la fel de frumoasă ca în Elveţia, doar că se consumă pe bani infinit mai puţini.
Italia este privită ca locul în care dragostea îţi umple viaţa. Pastele, ruinele antice şi vecinii vorbăreţi sunt simbolul perfectal vieţii în Peninsula Apenina. Mai puţin cunoscut este faptul că Italia are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume. Cu toate acestea, birocraţia puternică strică foarte multe dintre atributele de calitate arătate mai sus.
Panama. În această ţară din America Latină găsim aproape totul: mult soare, taxe scăzute, spitale de înaltă calitate, păduri tropicale incredibile, chiar şi o economie stabilă. De altfel, capitala Panama este considerată unul dintre cele mai sigure oraşe din lume. Ca să intrăm un pic pe teritoriul cunoscut mai bine nouă, celebrul "farmec al vieţii" de aici este dat de corupţie. Pentru cine doreşte să poposescă mai mult pe aceste meleaguri, atunci trebuie să se familiarizeze cu acest mod de a trăi!
Australia. Acesta pare cel mai bun loc din lume pentru a trăi. În oraşele de pe continentul verde găsim toate beneficiile date de civilizaţie. Mai mult, Mercer ne spune că pentru a rămâne aici trebuie să plătim un preţ ridicol în raport cu ce obţinem. Oraşe cosmopolite - cum ar fi Sydney, Marea Barieră de Corali, deşertul şi satele de tip fermă, toate aceste caracteristici formează destinaţia numită Australia. Este ţara cu cele mai scăzute preţuri, după cele practicate în Asia. Expertii Forbes recomandă pentru scopurile turistice locaţii ca Melbourne, Adelaide şi Perth. Mai mult, "sunt oraşe în care poţi să prinzi inclusiv rădăcini". Minusurile date de această ţară sunt legate de greutăţile de deplasare dintr-un colţ al altul al ţării.
Franţa. Dezvoltarea culturii urbane, bucătăria rafinată, precum şi unul dintre cele mai calitative sisteme de sănătate din lume sunt caracteristicile recomandărilor pentru această ţară. La Paris, desigur, avem apanajul fineţei, dar Bretania şi Normandia sunt destul de acceptabile pentru un trai fericit la pensie. O idee bună pentru o odihnă de durată o reprezintă şi oraşe precum Marsilia, Lyon şi Provence. Aici, chiar dacă avem plaje din belşug, la fel de bine îşi face simţită prezenta şi birocraţia.
Malaezia. Amestec exotic de culturi (chineză şi islamice), preţuri mici, plaje extraordinar de frumoase. Toate acestea reprezintă visul oricărui turist. În plus, nu degeaba Malaezia este numită "paradis fiscal al Asiei". Prin urmare, acest loc este unul perfect pentru trai atât pentru pensionari cât şi pentru tinerii cu bugete mai modeste sau mai solide. Dezavantajele acestui loc vin de la tensiunile rasiale şi religioase exacerbate precum şi de la infratructura modestă.
Spania. Oferă toate facilităţile pentru pensionarii care doresc să întâlnească soarele indiferent că se găsesc în nord sau în sud. De asemenea, divertismentul este la el acasă. Peste tot ne vom "lovi" de dansul de flamenco, lupte cu tauri, precum şi de un bogat patrimoniu istoric. Toate acestea sunt completate de mari comunităţi de artişti contemporani, designeri si realizatori de film. Coasta de litoral locuibilă este, totuşi, extrem de aglomerată, aşa că ar trebui să acordaţi o atenţie mai redusă stilului de trai "untwisted" din interiorul acestor zone.
Canada. Oraşe ca Vancouver sau Montreal şi-au câştigat în mod constant respectul de urbe care oferă o calitate a vieţii ridicată, mai ales în ceea ce priveşte preţul şi calitatea. Autorităţile canadiene au urmat o politică prietenoasă faţă de pensionari, precum şi de a le oferi o asistenţă medicală decentă. Cu toate acestea, iernile deosebit reci pot reprezenta un calvar pentru această categorie socială.
Topul Forbes ni se dezvăluie ca fiind, per asamblu, unul destul de prudent. Specialiştii care l-au întocmit "nu promit pensionarilor un paradis pentru 30 de dolari pe zi, ci dimpotrivă, afirmă că nicăieri nu există paradisul perfect. Doar locuri în care putem să ne simţim mai bine!"
Citește pe Antena3.ro