x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fostul preşedintele al UEFA, ţinta lui Arkan în 1998

Fostul preşedintele al UEFA, ţinta lui Arkan în 1998

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Ian 2008   •   00:00
Fostul preşedintele al UEFA, ţinta lui Arkan în 1998

15:20 • Cotidianul sârb Blic, care citează un post de televiziune, a relatat despre faptul că fostul lider al grupării paramilitare sârbe Tigrii, Zeljko Raznatovici "Arkan", a plănuit în 1998 asasinarea preşedintelui de atunci al UEFA, Lennart Johansson, însă tentativa a eşuat. "Arkan a plănuit uciderea preşedintelui UEFA", este titlul materialului. "Zeljko Raznatovici, Arkan, a plănuit în 1998 să-l ucidă pe preşedintele Lennart Johansson.

Cotidianul sârb Blic, care citează un post de televiziune, a relatat despre faptul că fostul lider al grupării paramilitare sârbe Tigrii, Zeljko Raznatovici "Arkan", a plănuit în 1998 asasinarea preşedintelui de atunci al UEFA, Lennart Johansson, însă tentativa a eşuat. "Arkan a plănuit uciderea preşedintelui UEFA", este titlul materialului. "Zeljko Raznatovici, Arkan, a plănuit în 1998 să-l ucidă pe preşedintele Lennart Johansson.

RĂZBUNARE. Motivul pe care Arkan l-a avut în plănuirea atentatului ţine de faptul că forul european i-a interzis să-şi însoţească echipa, Obilici Belgrad, la meciul din Liga Campionilor împotriva echipei Bayern, la Munchen", a scris Blic, ziar care citează emisiunea Insider de la postul TV B92. "Din cauza faptului că era suspectat de crime de război, a avut probleme cu UEFA şi FIFA şi nu a putut călători în străinătate. La Munchen a fost înlocuit de soţia sa, Svetlana Raznatovici. Conform unor informaţii neoficiale prezentate de către Insider, Arkan a încercat să-l ucidă pe Johansson trimiţându-şi oamenii la Viena. Aceştia au renunţat în ultima clipă, deoarece «nu a fost o situaţie potrivită»", a adăugat sursa citată, care a prezentat în exclusivitate şi o declaraţie a preşedintelui UEFA pe această temă. Johannson a afirmat că ştia despre acest lucru. "Informaţia că s-ar fi putut întâmpla ceva m-a făcut să fiu foarte deranjat. Am vorbit cu apropiaţii şi cu familia, întrebându-i ce să fac, dar când cineva cu probleme psihice încearcă să te ucidă, nu prea poţi face mare lucru. Desigur, mi-a fost frică, dar nu puteam face nimic ca să mă apăr. Dacă era o ameninţare publică, puteam doar să presupun că guvernul vostru avea să o prevină", a spus el.

CRIME. Blic a notat că nu s-a vorbit despre acest lucru în Serbia, cel puţin nu oficial, dar faptul că Arkan, intrase în fotbal era "un secret public". "Uriaşe sume de bani aruncate în anumite sfere şi activităţi criminale au pus Serbia în topul listei ţărilor cu cel mai mare număr de oficiali din sport ucişi. Cele mai multe dintre crime n-au fost rezolvate nici azi. Milioane de euro din transferuri, sponsorizări, vânzări de drepturi TV în ultimii 15 ani au venit şi au plecat de la cluburi, dar instituţiile statului au avut cu greu control asupra acestor sume. În Consiliile de Administraţie ale cluburilor se află cei mai puternici oameni din sfera politicii, afacerilor, administraţiei fiscale şi sistemului judiciar, care îi face să fie protejaţi de investigaţii serioase şi verificări. Până acum nimeni n-a vorbit despre legătura dintre crimă, sport şi politică", a adăugat sursa citată. Presa sârbă menţionează că totul ar fi rămas aşa dacă nişte huligani intitulaţi suporteri ai echipei Steaua Roşie Belgrad n-ar fi încercat să-l omoare pe Nebojsa Trajkovici, un membru al Jandarmeriei, la 2 decembrie 2007. "Asta a pornit povestea investigaţiilor în fotbalul sârb, legate de ameninţări, şantaje şi răpiri de fotbalişti. Unui fotbalist care vrea să câştige bani şi să devină faimos i se oferă suport financiar lui şi familiei, apartament, maşină, expunere media. În schimb, totul trebuie să fie răsplătit când fotbalistul este vândut la un club străin", a notat Blic. O sursă din minister a declarat pentru Blic că "ucigaşii au oamenii lor într-un club": "Prin ei, se împing fotbalişti necunoscuţi în prima echipă. Dacă antrenorul consideră că un tânăr jucător nu e suficient de bun pentru prima echipă, urmează presiuni şi chiar ameninţări. Criminalii doresc ca jucătorul respectiv să joace cât mai mult, pentru a fi observat de vreun manager străin şi să fie vândut. Astfel, o vânzare răsplăteşte investiţia de câteva ori mai mult".

CONFIRMĂ. Saşa Markovici, fost fotbalist la Steaua Roşie şi Zeleznik, golgheterul din 1998, susţine aceste aspecte. "La cinci minute după uciderea lui Jusuf Bulici, patronul de la Zeleznik, mi s-a oferit să joc în naţională cu anumite condiţii. Am refuzat şi aşa s-a încheiat aventura mea la naţională. Oferta indecentă presupunea ca o parte din banii din transfer, un milion de mărci germane, să fie daţi unor oameni cu influenţă. Ei mi-ar fi garantat că voi juca minim 20 de minute în fiecare meci de la CM 1998. Slavko Mijovici mi-a oferit banii. La acea vreme era verificat de serviciile secrete ale mai multor state", a spus Markovici. Slavko Mijovici a fost ucis în octombrie 2001. Era un apropiat al lui Arkan şi deţinea un nightclub, Palladium. Arkan, şeful miliţiilor sîrbe şi colaborator apropiat al fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, a fost acuzat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga de infracţiuni comise în timpul războaielor din Croaţia, Bosnia şi Kosovo. Arkan a fost asasinat, la începutul anului 2000, la parterul Hotelului Intercontinental din Belgrad.

×
Subiecte în articol: magazin arkan