Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, a dezvăluit miercuri că a trimis o scrisoare guvernelor Romăniei şi Poloniei, in iulie, in care le reamintea "obligaţia" de a ancheta dacă ţările lor au găzduit inchisori secrete CIA, aşa cum a afirmat raportorul Consiliului Europei, Dick Marty.
Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, a dezvăluit miercuri că a trimis o scrisoare guvernelor Romăniei şi Poloniei, in iulie, in care le reamintea "obligaţia" de a ancheta dacă ţările lor au găzduit inchisori secrete CIA, aşa cum a afirmat raportorul Consiliului Europei, Dick Marty.
SCRISORI. Agenţia spaniolă Europa Press arată că Frattini a declarat in Parlamentul European că in scrisoarea trimisă la 23 iulie guvernelor de la Varşovia şi Bucureşti, le-a cerut acestora să-i furnizeze "informaţii amănunţite" cu privire la anchetele demarate - referitoare la presupusele inchisori secrete ale CIA de pe teritoriul lor -, faza in care se află aceste investigaţii şi dacă ele au dus sau nu la vreun rezultat. Aceste anchete "vor fi in beneficiul părţilor acuzate" şi le vor permite să explice situaţia şi să "respingă" acuzaţiile formulate de senatorul elveţian Dick Marty ca fiind false, a subliniat comisarul european, vicepreşedinte al Executivului de la Bruxelles. El a precizat că nu a primit, incă, răspunsul autorităţilor romăne şi poloneze, dar şi-a exprimat speranţa că va putea informa in curănd europarlamentarii despre reacţia acestora. Frattini a reamintit că, dacă va fi demonstrată fără echivoc existenţa inchisorilor secrete sau a transferurilor ilegale de suspecţi de terorism la bordul unor avioane CIA, aceasta ar reprezenta o "incălcare gravă a normelor de drept internaţional şi a drepturilor fundamentale ale omului". El a cerut statelor membre ale UE "să realizeze anchete căt mai complete cu putinţă, pentru elucidarea faptelor", prin intermediul autorităţilor judiciare competente.
INTENŢIE. Comisarul european le-a prezentat, de asemenea, europarlamentarilor, proiectele pe care doreşte să le promoveze pentru evitarea repetării unor asemenea situaţii. El a precizat că va trimite tuturor guvernelor europene un chestionar referitor la metodele folosite de acestea in lupta impotriva terorismului şi la măsura in care legislaţia naţională a fiecărui stat protejează drepturile fundamentale ale omului. "Intenţionez să studiez răspunsurile şi să redactez un raport cu privire la eficacitatea metodelor antiterorism aplicate de statele membre şi compatibilitatea acestora cu principiile respectării drepturilor fudamentale", a declarat acesta. Frattini a adăugat că inainte de sfărşitul anului, va prezenta un proiect legislativ care să facă o distincţie mai clară intre zborurile civile şi cele guvernamentale, care "scapă deseori controalelor". De asemenea, comisarul a precizat că doreşte să fixeze norme comune ale planurilor de zbor completate in toate ţările comunitare, pentru a evita folosirea ilegală a avioanelor, in scopul aşa-numitor "extrădări extraordinare" ale suspecţilor de terorism. Vicepreşedintele CE a lansat un nou apel membrilor blocului comunitar, de a incheia ratificarea acordului de extrădare intre UE şi Statele Unite, şi a solicitat sporirea controlului parlamentar asupra serviciilor secrete ale fiecărui stat al Uniunii Europene.