x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Franţa - A decedat cel mai bătrân veteran din primul război mondial

Franţa - A decedat cel mai bătrân veteran din primul război mondial

de Jurnalul National    |    21 Ian 2008   •   00:00


Cel mai în vârstă bărbat din Franţa, veteran al primului război mondial care a refuzat să fie decorat şi a relatat pe larg despre ororile războiului, a încetat din viaţă la vârsta de 110 ani, informează AFP.




Cel mai în vârstă bărbat din Franţa, veteran al primului război mondial care a refuzat să fie decorat şi a relatat pe larg despre ororile războiului, a încetat din viaţă la vârsta de 110 ani, informează AFP. Louis de Cazebave a murit duminică în casa lui din regiunea Auvergne (centrul Franţei), potrivit unor surse guvernamentale. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a caracterizat moartea lui drept un memento pentru cei 1,4 milioane de francezi care şi-au pierdut viaţa în prima conflagraţie mondială.
Veteranul Cazenave a supravieţuit bătăliei de le Somme din 1916 şi celei de-a doua bătălii de la Aisne (nord-vest) din 1917 - două dintre cele mai sângeroase episoade ale războiului. Născut în octombrie 1897, el s-a înrolat ca soldat de infanterie în 1916 şi s-a retras în 1941. A refuzat să fie decorat  - explicând că 'unii dintre camarazii mei nu au primit nici măcar o cruce de lemn' - dar a acceptat ulterior medalia Legiunii de Onoare civile, în 1999.
Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde în 2005, Cazenave a înfăţişat în imagini sumbre ofensiva franceză asupra poziţiilor germane de-a lungul râului Aisne, în urma căreia au murit 350.000 de oameni, deopotrivă germani şi francezi. 'Ar fi trebuit să-i auziţi pe răniţii dintre baricade. Îşi strigau mamele, ne implorau să terminăm cu ei', a mai spus el, adăugând că au vorbit cu adversarii germani, iar aceştia 'erau la fel ca noi; se săturaseră'. Patriotismul a fost pentru veteranul francez 'un mod de a-i face pe oameni să înghită orice', iar războiul - absurd şi inutil, neputând fi justificat de absolut nimic, a susţinut Cazenave.
Ultimul veteran francez în viaţă este Lazare Pontincelli, şi el în vârstă de 110 ani. şi el a refuzat onoruri şi funeralii naţionale, argumentând că acceptarea acestora ar fi o lipsă de respect pentru victimele războiului care nu s-au bucurat de aceleaşi onoruri.

×
Subiecte în articol: magazin