x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gazprom vrea să dezvolte o reţea de staţii de distribuţie a gazului natural compresat în Europa

Gazprom vrea să dezvolte o reţea de staţii de distribuţie a gazului natural compresat în Europa

de Nicoleta Craciun    |    27 Iun 2008   •   00:00

13: 25 Gazprom a propus partenerilor europeni dezvoltarea unei reţele de staţii de distribuţie a gazului natural compresat în Europa, ca alternativă la benzină.



Gazprom, cel mai mare producator de gaze la nivel mondial, a propus partenerilor europeni dezvoltarea unei reţele de staţii de distribuţie a gazului natural compresat în Europa, ca alternativă la benzină.

"Propunem partenerilor noştri europeni formarea unei reţele de staţii de distribuţie a gazului natural în Europa", a declarat, vineri, preşedintele Gazprom, Alexei Miller, în cadrul unei reuniuni a acţionarilor.
Miller nu a oferit detalii privind stadiul proiectului staţiilor, care vor fi echipate pentru distribuţia de gaz compresat.
"Avînd în vedere preţul benzinei, gazul este o alternativă veritabilă. Costul unei maşini care rulează cu benzină este de 1,7 ori mai ridicat,în Germania de exemplu, decît cel al unei maşini care foloseste gaz", a susţinut preşedintele Gazprom, care încearcă astfel să găsească modalităţi de acces direct la consumatorii europeni.

Piaţa gazului natural compresat este încă în fază incipientă în Europa şi SUA, iar staţiile de distribuţie sunt încă puţine, chiar dacă acest combustibil este considerat mai ecologic în vestul Europei.
Uniunea Europeană vizează ca 10% din vehiculele care circulă în spaţiul comunitar, să folosească carburanţi alternativi, precum gazul compresat, pînă în 2020.

Gazprom îşi propune să furnizeze, pînă în 2030, un sfert din necesarul de gaze naturale lichefiate la nivel mondial, pentru a diversifica livrările şi a deveni un jucător global pe piaţa energetică. Livrarile de gaze naturale lichefiate ale celui mai mare producator de gaze naturale din lume ar ajunge, astfel, în 2030, la circa 90 de milioane de tone pe an.
Grupul rus furnizează deja o treime din necesarul de gaze al Europei, dar nu are o producţie proprie de gaze naturale lichefiate.
Gazprom va începe producţia acestora în 2009, cînd va lansa proiectul Sakhalin-2, împreună cu grupul petrolier Royal Dutch Shell şi unele companii japoneze. În urma acestui proiect, se vor produce 9,6 milioane de tone de gaze naturale lichefiate pe an, dintre care 4,8 milioane de tone vor reveni Gazprom.

×
Subiecte în articol: magazin gazprom gaze