x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun George Soros: Rusia e greu de îmblânzit, dar poate fi sedusă

George Soros: Rusia e greu de îmblânzit, dar poate fi sedusă

12 Feb 2009   •   00:00
George Soros: Rusia e greu de îmblânzit, dar poate fi sedusă

"Europa nu poate să-şi permită să ignore agresivitatea geopolitică a Rusiei", avertizează miliardarul american George Soros, cunoscut investitor şi filantrop de origine ungară, într-un articol intitulat "Alternativa geopoliticii: Problema rusă", apărut în ediţia de astăzi a cotidianului economic rus Vedomosti.



Adresându-se conducerii Uniunii Europene, Soros avertizează UE să nu subestimeze întărirea 'Rusiei neprietenoase', atrăgând atenţia asupra slăbiciunilor statului rus care ar putea fi folosite în folosul UE, 'pentru ca puterea legii să înlocuiască legea celui puternic'. 'Rusia a devenit din nou agresivă şi un jucător activ pe arena internaţională, ea se întoarce în Europa, iar acest fapt nu poate să nu îngrijoreze. Dar toate punctele câştigate de Rusia sunt doar pe teren geopolitic. Forţa Rusiei stă în poziţia ei geopolitică, iar acestui avantaj geopolitic UE i-ar putea contrapune principiile societăţii deschise şi democratice, o politică unitară şi comună, precum şi sprijinirea fostelor republici sovietice', recomandă filantropul american.
El consideră că Rusia ar putea fi sedusă prin atractivitatea modului de viaţă occidental, 'şarmul european' faţă de care nu sunt indiferenţi nu doar liderii, ci societatea rusă în ansamblu. Soros enumără plăgile Rusiei de astăzi, o ţară destul de vulnerabilă, la o analiză mai profundă. Sistemul politic autoritar sufocă libera iniţiativă şi afacerile private în această ţară. În Rusia lipseşte cu desăvârşire autoritatea legii, pentru mită şi taxe de protecţie se cheltuiesc mai mulţi bani decât pentru producţie. În consecinţă, dezvoltarea economică a rămas cu mult în urma acumulării de petrodolari. Un alt punct vulnerabil al Rusiei este demografia. Federaţia Rusă se întinde pe un teritoriu cât un continent, dar are în prezent o populaţie de doar de 145 milioane de locuitori. Majoritatea populaţiei ruse este constituită din minorităţi musulmane, în rândul cărora rata natalităţii este mult mai mare decât în rândul etnicilor ruşi. Se aşteaptă ca la fiecare deceniu populaţia rusă să scadă cu 10 milioane de oameni, arată finanţistul american. În afară de aceasta, spaţiile imense ale Sibieriei slab populate, dar bogate în resurse naturale se învecinează cu China, dezvăluie Soros un alt punct sensibil. Pe termen scurt, există pericolul real ca aspirând să devină parte a Europei, Rusia să pretindă un rol dominant în Europa, atrage atenţia Soros. În pofida sprijinului masiv pentru regimul Putin, a cărui popularitate se bazează pe atacurile permanente împotriva Occidentului, 'Rusia rămâne sensibilă la şarmul european', mai scrie autorul, adăugând că 'Rusia a aspirat dintotdeauna să devină parte a Europei, iar conducerea ţării conştientizează că revenirea la tipul de izolare din epoca sovietică cere un preţ prea mare'. Cheia pentru a ţine Rusia în frâu este, în opinia lui Soros, concepţia unei politici energetice unice a UE, în care interesul comunitar să prevaleze asupra interesului naţional. Aceasta ar permite UE să evite situaţia ca Rusia să 'aţâţe ţările europene unele împotriva altora'. În plus, la succesul UE ar putea contribui ajutorul bine organizat pentru fostele republici sovietice. Bunăoară, sprijinind sectorului metalurgic din Ucraina. Georgia ar putea deveni şi ea un 'agent de influenţă al UE' numai dacă preşedintele Mihail Saakaşvili va accepta în cele din urmă principiile societăţii deschise. În opinia lui Soros, este inutil de ajutat direct Rusia: aceasta depinde prea mult de politica arbitrară a puterii de stat. În schimb, consideră filantropul de origine ungară, Rusia poate 'îmblânzită' în cazul unei cooperări mai strânse între UE şi China. Averea lui Soros este estimată la 7,2 miliarde de dolari. Potrivit revistei Business Week, pentru activităţi de filantropie acesta a cheltuit de-a lungul vieţii peste 5 miliarde de dolari, dintre care 1 miliard în Rusia.
Agerpres

×
Subiecte în articol: Rusia soros lumea