x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun George W. Bush, la finalul clasamentului celor mai mari preşedinţi americani

George W. Bush, la finalul clasamentului celor mai mari preşedinţi americani

17 Feb 2009   •   00:00

Abraham Lincoln rămâne cel mai mare preşedinte al Statelor Unite, potrivit unui clasament întocmit de 65 de istorici. Aceştia îl plasează pe fostul preşedinte, George W. Bush, la finalul clasamentului, informează AFP, citată de Mediafax.



Barack Obama, care este cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, nu a fost introdus în acest clasament, deoarece se află în exerciţiu.
Potrivit acestui clasament, realizat de canalul de informaţii politice C-Span, Abraham Lincoln (1860-1865), George Washington, primul preşedinte al americanilor, şi Franklin D. Roosevelt, artizanul planului economic New Deal (1933-1945), sunt, în mod nesurprinzător, cei mai mari trei preşedinţi, în opinia istoricilor. Clasamentul a fost realizat asupra unui număr de 42 de preşedinţi, deoarece Grover Cleveland a fost ales pentru două mandate neconsecutive, fiind cel de-al 22-lea şi al 24-lea preşedinte american. John Kennedy se situează pe poziţia a 6-a, Ronald Reagan este al 10-lea, iar Bill Clinton se clasează pe locul 15, acesta fiind plasat al 21-lea într-un clasament precedent, realizat în anul 2000.
Dintre toţi preşedinţii contemporani, George W. Bush (2001-2008) ocupă cea mai slabă poziţie, a 36-a, la nouă locuri după Richard Nixon, clasat al 27-lea, care a demisionat din cauza scandalului Watergate. Istoricii au evaluat preşedinţii după mai multe criterii, care merg de la capacitatea de "convingere a opiniei publice" la "autoritatea pe timp de criză", trecând prin autoritatea morală şi relaţiile internaţionale. În acest ultim criteriu înregistrează George W. Bush cel mai slab punctaj, plasându-se pe poziţia 41. Ronald Reagan obţine o notă bună pentru capacitatea sa de convingere, care-l propulsează de pe locul al 10-lea în clasamentul general pe cel de-al 3-lea pentru această calitate.
Bill Clinton este, de asemenea, salutat pentru capacitatea lui de convingere, fiind clasat al 10-lea în acest domeniu, faţă de locul al 15-lea în clasamentul general. În schimb, autoritatea morală a fostului preşedinte democrat nu este cel mai tare punct al său în faţa istoricilor, care îl situează, în acest domeniu, pe locul al 37-lea, înaintea lui Richard Nixon, care ocupă locul 41, dar după George W. Bush, clasat al 35-lea.

×
Subiecte în articol: lumea