x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Georgia: Rusia ridică restricţiile împotriva Abhaziei şi creează o provocare extrem de periculoasă

Georgia: Rusia ridică restricţiile împotriva Abhaziei şi creează o provocare extrem de periculoasă

de Corina Andriuta    |    07 Mar 2008   •   00:00

12:22 • Rusia a ridicat joi toate restricţiile privind relaţiile comerciale cu teritoriul separatist Abhazia, din Georgia, fără a-i recunoaşte încă independenţa. Anunţul este considerat o replică la decizia occidentului de a recunoaşte Kosovo.

Rusia a ridicat joi toate restricţiile privind relaţiile comerciale cu teritoriul separatist Abhazia, din Georgia, fără a-i recunoaşte încă independenţa. Anunţul este considerat o replică la decizia occidentului de a recunoaşte Kosovo.

SCANDAL DIPLOMATIC. În urma ridicărilor restricţiilor comerciale impuse Abhaziei, ministrul afacerilor externe din Georgia a recţionat: "Este o provocare extrem de periculoasă, care încurajează separatismul şi vizează să aprofundeze tensiunile în zona de conflict". Georgia acuză de asemenea Moscova de "tentativă de încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei". Anterior, preşedintele Parlamentului georgian, Nino Burdjandze, calificase decizia Rusiei de a ridica toate restricţiile vizând relaţiile comerciale cu teritoriul separatist prorus Abhazia. "Este complet inacceptabil şi alarmant", a declarat Burdjanadze, citată de un post public de televiziune georgian, după reuniunea cu secretarul de stat american Condoleeza Rice, la Bruxelles. Preşedintele Parlamentului georgian a afirmat că a "informat-o" pe Rice în cursul discuţiei despre un comunicat al Ministerului rus de Externe privind ridicarea restricţiilor vizând Abhazia. "Sper că acest comunicat va fi urmat de o reacţie adecvată din partea prietenilor noştri americani şi europeni", a adăugat ea. "Rusia nu se mai consideră legată de dispoziţiile unui acord al CSI (Comunitatea Statelor Interpendente, fostele republici sovietice cu excepţia ţărilor baltice - n.red.) din 19 ianuarie 1996, (...) care interzice legăturile economice, comerciale, financiare şi legăturile de transport cu Abhazia", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat. Abhazia şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă prorusă din Georgia, şi-au proclamat unilateral independenţa după căderea URSS-ului, în 1992, şi au apărat-o în conflicte armate cu forţele georgiene. Practic independente, teritoriile sunt susţinute de Moscova, care a oferit paşapoarte ruse unui mare numără de locuitori, dar care, la fel ca şi restul comunităţii internaţionale, nu le recunoaşte.

×
Subiecte în articol: magazin