10:15 • Angajaţii societăţii de construcţii metalice Commet SA din Tecuci au intrat în grevă generală, în această dimineaţă, după ce negocierile salariale cu patronatul au eşuat. Muncitorii au venit la serviciu, dar au refuzat să-şi înceapă activitatea.
Angajaţii societăţii de construcţii metalice Commet SA din Tecuci au intrat în grevă generală, în această dimineaţă, după ce negocierile salariale cu patronatul au eşuat. Muncitorii au venit la serviciu, dar au refuzat să-şi înceapă activitatea.
NEGOCIERI. Preşedintele Sindicatului Liber şi Independent de la Commet SA Tecuci, Iulian Necula, a declarat că „salariaţii vor sta în curtea întreprinderii, fără însă a scanda, a sparge geamuri sau a face revoluţie”. Liderul sindical a precizat că a fost contactat deja de oficialii administraţiei, care l-au invitat la o rundă de negocieri în această după-amiază. Iulian Necula a declarat, însă, că nu se aşteaptă ca părţile să ajungă la un acord în cursul acestei zile. „Pentru noi, toată miza este semnarea contractului colectiv de muncă al societăţii, care să includă creşterea salariului minim de la 540 de lei la 690 de lei. Dacă administraţia acceptă această revendicare, conflictul de muncă se consideră dezamorsat. Dar nu cred că lucrul acesta se va întâmpla astăzi”, a afirmat liderul sindical.
O NOUĂ GRILĂ. Din cei 296 de angajaţi, cîţi numără Commet SA, între 50 şi 60 vor asigura zilnic, pe durata grevei, activitatea în sectoarele sensibile, precum distribuţia energiei electrice şi expediţia pentru export. Încă de la începerea negocierilor salariale, în februarie, sindicaliştii de la Commet au cerut majorarea salariului minim din societate cu 27%, de de la 540 de lei la 690 de lei, cât este salariul minim la nivelul ramurii construcţiilor de maşini, de care aparţine societatea tecuceană. Multiplicat cu coeficienţii de ierarhizare, salariul de 690 de lei va conduce la o nouă grilă de salarizare aplicabilă la nivelul unităţii. Patronatul a respins deja revendicarea sindicaliştilor, propunând o grilă extensibilă de salarizare, care i-ar fi permis să încadreze majoritatea angajaţilor pe treptele minime de salarizare. În replică, Sindicatul Liber şi Independent de la Commet a declanşat conflictul de interese pe 15 mai. Direcţia Judeţeană de Muncă a încercat să concilieze disputa dintre cele două părţi, fără succes însă. Pe 27 mai, toţi cei 296 de angajaţi ai societăţii au intrat în grevă de avertisment timp de o oră. Protestul nu a fost spontan, ci organizat conform procedurilor prevăzute de Legea conflictelor de muncă.