x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Groenlanda - Preistoricul chel

Groenlanda - Preistoricul chel

de Anca Aldea    |    12 Feb 2010   •   00:00
Groenlanda - Preistoricul chel
Sursa foto: HO/REUTERS

Omul preistoric din Groenlanda avea ochi căprui, păr de culoare închisă, cu fir subţire, care nu acoperea şi partea din faţă a ţestei, dinţi pătrăţoşi, piele mai închisă şi era predispus la infecţii la nivelul urechilor, informează revista Nature, preluată de BBC. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, conduşi de profesorul Eske Willerslev, au descoperit, în urma unor teste de secvenţiere a ADN-ului provenit de la un smoc de păr găsit într-un strat de gheaţă în 1986 şi păstrat până în prezent la Muzeul Naţional danez, că, în urmă cu 4.000 de ani, omul din Groenlanda suferea de calviţie în stadiu avansat. Este prima dată când întregul genom al unui om preistoric a fost descifrat. Potrivit studiului, bărbatul, supranumit Inuk, ar fi murit de tânăr. Analizarea  genomului a mai arătat că el aparţinea triburilor Saqqaq (primii locuitori ai Groenlandei) din centrul şi vestul insulei, care se ocupau cu vânatul focilor şi al păsărilor şi care erau înrudite cu triburile din nord-estul Siberiei de astăzi. Cercetătorii spun că vechii locuitorii ai Siberiei ar fi migrat spre friguroasa Groenlandă, fie cu ambarcaţiuni în timpul verii, fie mergând pe stratul de gheaţă format în timpul iernii, în urmă cu aproximativ 5.500 de ani.


Pompierii salvatori - Hamster la oxigen
Un hamster a primit miercuri sărutul... vieţii de la pompierii care au intervenit pentru a-l salva dintr-o casă în flăcări. Potrivit The Mirror, pompierii britanici care fuseseră chemaţi să stingă un incendiu de la o proprietate din Gravesend (Kent) au fost rugaţi să-l scoată şi pe hamsterul Humphrey dintr-un dormitor de la etaj. Cum Humphrey fusese afectat de fumul gros, pompierii i-au dat un "sărut" cu oxigen ca să-şi revină şi s-au ales cu multe mulţumiri din partea proprietarilor, încântaţi că hamsterul lor a fost salvat. (Carmen Pleşa)


5552-113791-baseeefoto.jpgLa solduri - Băsescu face 4 lei!
Cei care mai cred încă în eternitatea gloriei sunt invitaţi să se mai gândească o dată. Sau să treacă zilele acestea prin faţa raioanelor cu solduri din hypermarket. Unde, la loc de cinste, fără verdeaţă, dar cu lumină şi cu vedere la public, stă cartea preşedintelui abia reconfirmat în funcţie. Votat şi.... iese un punct "cash" soldat la doar 40.000 de lei vechi, la concurenţă cu periile de spălat wc-uri, carioci şi mâncarea ieftină pentru câini. Care, oricum, la primele ore ale zilei se bucurau de interes. La început miraţi, apoi amuzaţi, amatorii de chilipiruri frunzăreau cartea, comentau şi apoi o puneau la loc. Parcă o rolă de scoci sau o trusă de manichiură prind mai bine!

×
Subiecte în articol: magazin