x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Guvernul României, chemat din nou la raport de Organizaţia Internaţională a Muncii

Guvernul României, chemat din nou la raport de Organizaţia Internaţională a Muncii

23 Mai 2008   •   00:00

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a introdus România, pentru a doua oară în doi ani, pe lista cazurilor speciale care vor fi discutate de Comisia de Norme a OIM, privind problemele referitoare la plata salariilor cadrelor didactice şi finanţarea sistemului.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a introdus România, pentru a doua oară în doi ani, pe lista cazurilor speciale care vor fi discutate de Comisia de Norme a OIM, privind problemele referitoare la plata salariilor cadrelor didactice şi finanţarea sistemului.

           

 

Neelaborarea, până în acest moment, a unui proiect de lege privind salarizarea din sectorul bugetar, aşa cum s-a angajat Guvernul României prin acordul încheiat cu federaţiile sindicale din învăţământ în 28 noiembrie 2005, lege prin care să se micşoreze decalajele dintre salariile cadrelor didactice şi celelalte categorii de bugetari, neacordarea primei de vacanţă, a sporului de 100 la sută din salariul de bază pentru persoanele care prestează activităţi în zilele de repaus săptămânal, a sporurilor şi indemnizaţiilor prevăzute în contractul colectiv de muncă, sunt doar câteva argumente care au condus la luarea acestei decizii de către OIM, potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

           

 

OIM a hotărât, în iunie 2007, cu prilejul Adunării Generale, introducerea României pe lista cazurilor speciale care au fost discutate de Comisia de Norme a Organizaţiei şi monitorizarea anuală a României privind respectarea Convenţiei 95/1949, ratificată în anul 1973, în urma plângerii formulate de FSLI privitoare la "violarea sistematică" de către Guvernul României a Convenţiei OIM privind protecţia salariului, plângere înregistrată la Biroul Internaţional al Muncii de la Geneva, potrivit sursei citate.

           

 

Faptul că răspunsul Guvernului României înaintat Organizaţiei Internaţionale a Muncii nu a fost conform cu realitatea a determinat acest for internaţional să introducă  România, pentru a doua oară în doi ani, pe lista cazurilor speciale care vor fi discutate de Comisia de Norme, cu prilejul Adunării Generale din luna iunie 2008.

           

 

Comisia a primit din nou comentarii formulate de organizaţii sindicale care denuntă faptul că Guvernul continuă să nu aplice dispoziţiile legale cu privire la alocarea unui nivel corespunzător din bugetul de stat pentru educaţie, ca şi faptul că Guvernul nu respectă o serie de drepturi ale cadrelor didactice şi personalului auxiliar în ceea ce priveşte salarizarea.

           

 

Aceste comentarii au fost trimise Guvernului la data de 23 mai 2007, iar răspunsul Executivului a fost primit la data de 4 octombrie 2007.

           

 

"Studiind cu atenţie nota explicativă a Guvernului, Comisia îşi exprimă preocuparea cu privire la continuarea polemicii privind condiţiile de remunerare a personalului din învăţământ. Comisia doreşte să primească informaţii detaliate în legătură cu progresul realizat în aplicarea acordului din 2005 şi a reglementării plăţilor salariilor restante la termenele convenite. Comisia solicită, de asemenea, Guvernului să prezinte măsurile luate pentru punerea în aplicare a recentelor hotărâri judecătoreşti prin care se cere recalcularea sau plata retroactivă a anumitor sporuri şi indemnizaţii pentru cadrele didactice", potrivit răspunsului Comisiei OIM.

 

 

Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin româniei comisia