x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Heroina afgană

Heroina afgană

de Raluca Grintescu    |    25 Ian 2008   •   00:00

Heroina este unul din drogurile ce creează cea mai mare dependenţă, iar 90% din producţia de heroină se obţine în Afganistan. Documentarul “Heroina afgană:

De pe câmp direct în venă… o dependenţă fatală

 

Heroina este unul din drogurile ce creează cea mai mare dependenţă, iar 90% din producţia de heroină se obţine în Afganistan. Documentarul “Heroina afgană: un război pierdut”, difuzat de National Geographic Channel la data de 28 ianuarie, de la ora 22:00, anchetează modul în care războiul împotriva terorii a dez­lănţuit inconştient o aprovizionare masivă a drogului fatal dinspre Afganistan.

 

EFECTE. După ce, la sfârşitul anului 2001, trupele coaliţiei occidentale au început să-i vâneze pe tero­ristul Ossama Bin Laden şi pe aliaţii acestui taliban, ţara deja sfărâ­mată de decenii a devenit capitala mondială a opiumului, continuând să se dezvolte. Numeroşi fermieri săraci nu au avut altă opţiune decât să cultive maci opiacei pentru a-şi hrăni familiile.

Mai mult, documentarul studiază şi efectele devastatoare ale adicţiei. Scenele şocante prezintă, între altele, un tânăr cuplu norve­gian obţinând ilegal droguri şi in­jectându-se de mai multe ori pe zi pentru a-şi potoli monstrul din interior. Infecţiile cu virusul HIV cresc cu o viteză îngrijorătoare în Asia Centrală şi Europa de Est. Ultimele statistici arată că ele sunt alimentate de heroina provenită din Afganistan. Profesorul Chris Bayer, de la Universitatea John Hopkins din SUA, spune că acestea urmează traiectoria heroinei din Afganistan spre Occident.

 

Info

 

Ruud şi insectele. Indiferent dacă iubiţi insectele, dacă le urâţi sau simţiţi nevoia să le striviţi, aventurile lui Ruud Kleinpaste, spi­ritualul entomolog al Animal Planet, vă ofe­ră o călătorie revelatorie în fascinantul lor univers. Călătoriile lui Ruud îl poartă prin toată lumea, într-o aventură cu artro­po­de: el se întâlneşte cu unul dintre ucigătorii vânători ai naturii, pă­ian­je­nul de Sydney cu pân­­za în for­mă de pâlnie; în Ha­waii, Ruud stu­diază o mi­nune a evo­­luţiei, omi­­da carni­vo­ră, iar în Madagascar trece printr-un incredibil “câmp mi­nat” de insecte şi găseşte adă­postul unor gândaci şuierători.

Moartea unui preşedinte. “Moartea unui preşedinte” este un documentar ficţiune a cărui acţiune se petrece în anul 2008 şi care pre­zintă o presupusă asasinare a pre­şe­dintelui american George W. Bush. Filmul începe într-o notă energică, asemănătoare filmelor lui Quentin Tarantino şi Oliver Stone, cu un discurs patriotic susţinut de George W. Bush. În timpul discursului, furia mulţimii creşte la cote tot mai înalte şi culminează cu împuş­carea preşedintelui american. Filmul continuă cu vânătoarea iniţiată de FBI pentru descoperirea asasi­nului şi cu felul în care un suspect sirian este condamnat la moarte fără să fie interogat.

×
Subiecte în articol: documentar