x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ilie Nastase, tata pentru a cinceaoara

Ilie Nastase, tata pentru a cinceaoara

de Adrian Vaduva    |    27 Ian 2006   •   00:00
Ilie Nastase, tata pentru a cinceaoara
GALERIA CAMPIONILOR
Vedeta tenisului mondial statea ore intregi la coada pentru vize

A castigat Roland-Garros, a ajuns in finala la Wimbledon, a fost primul "numarul 1" in clasamentul ATP, primul european care a castigat peste 1 milion de dolari intr-un singur an competitional si lista ar putea continua. Ilie Nastase a fost considerat unul dintre cei mai talentati tenismeni ai anilor ’70, iar din cauza temperamentului sau aprins a primit porecla de Nasty. De curand, fostul campion a aflat o veste minunata, va fi din nou tata, insa deocamdata nu se cunoaste sexul copilului.

ALEGERE. Ilie Nastase s-a nascut la "granita" terenului de fotbal cu cel de tenis, pe strada Progresul. Insa decizia de a practica sportul alb nu a fost atat de dificila cum ar parea la prima vedere. Mai ales pentru ca fratele sau mai mare era un impatimit al tenisului. Si nu in ultimul rand, primul sau antrenor era un prieten de familie. "Nu aveam cum alege altceva. Fratele meu era jucator activ, de aceea la noi in casa erau aruncate pe jos mingi si rachete, iar eu nu aveam cum sa nu le vad sau sa nu ma apuc de asta. La un moment dat, pe la 6 ani, imi amintesc ca m-am dus pe actualul teren al Nationalului, avand o racheta intr-o mana si o minge la picior. Insa pe la 14 ani am ales definitiv tenisul. Decizia a fost oarecum influentata si de ambitia antrenorului, prieten foarte bun cu fratele meu. Ba chiar mi-a daruit si o racheta adusa din Anglia, in momentul in care l-am anuntat ca nu mai joc fotbal. Pana la urma s-a dovedit ca am facut alegerea corecta. In sportul rege nu cred ca ajungeam asa departe, mai ales din cauza temperamentului meu. In tenis stiu ca daca gresesc, vina imi apartine in totalitate si nu depind deloc de altii", ne-a povestit presedintele Federatiei de Tenis din Romania.

Primul turneu national l-a castigat la grupele de 13-14 ani, doi ani consecutivi. Au urmat cele de la 15-16, 17-18, iesind de fiecare data campion. "Acestea au fost turnee foarte importante, pentru ca ele mi-au permis sa joc in afara granitelor tarii. Participarea la turneele internationale s-a produs abia la 20 de ani deoarece nu mi s-a dat voie chiar daca nu mi-au lipsit invitatiile", a subliniat Nastase.

PERFORMANTA. Primul turneu de Grand Slam la care a participat a fost Roland-Garros, unde a reusit sa ajunga in finala la dublu alaturi de Ion Tiriac. O alta performanta a celor doi tenismeni, neegalata pana in prezent, este disputarea a trei finale de Cupa Davis. Insa, de fiecare data, au pierdut in fata americanilor.

Spre deosebire de prezent, cand singura grija a jucatorilor este legata de partidele pe care le au de sustinut, in anii ’60-’70, sportivii trebuia sa obtina singuri inclusiv viza. Nu existau preparatori fizici sau manageri, pe scurt, oameni care sa se ocupe de biletele de avion sau sa rezerve locuri la hoteluri. "Cea mai mare problema a acelor vremuri o reprezenta obtinerea vizei. Trebuia ca eu si Tiriac sa stam la coada, sa aducem poze, ba n-au ajuns formularele, ba n-a ajuns raspunsul. Uite - asa ne plimbau. Imi aduc aminte ca inaintea unei finale de la Wimbledon nu voiau americanii sa-mi dea viza pentru un turneu in Hawaii. Mi-au acordat-o cu cateva ore inainte de a intra pe teren. Capul meu nu mai era la meci, ci la faptul ca trebuia sa ajung in SUA si nu puteam", a incheiat Ilie Nastase.

"Daca jucam si eu la turnee de juniori de la 15 la 20 de ani, cu siguranta as fi fost mai bun. Am pierdut 5 ani importanti de cariera internationala" - Ilie Nastase
×
Subiecte în articol: nastase ilie năstase