x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Imobilele naţionalizate şi vîndute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură

Imobilele naţionalizate şi vîndute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură

de Veronica Micu    |    24 Iun 2008   •   00:00
Imobilele naţionalizate şi vîndute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură

14:10 • Deputaţii au adoptat astăzi o propunere legislativă de completare a legii 10, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor naţionalizate şi vîndute de stat să primească bani în locul retrocedării în natură.

Deputaţii au adoptat astăzi o propunere legislativă de completare a legii 10, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, care prevede ca proprietarii imobilelor naţionalizate şi vîndute de stat să primească bani în locul retrocedării în natură.


RESTITUIRI ÎN ECHIVALENT. Propunerea legislativă iniţiată de conservatorii Dan Voiculescu, Daniela Popa, Sabin Cutaş, Bogdan Ciucă şi Petru Călian (ex-PC) s-a bucurat de susţinerea exprimată de reprezentanţii PSD, PD-L, PRM şi PC. Proiectul a fost adoptat cu 197 de voturi favorabile, 17 împotrivă şi 24 de abţineri, după ce deputaţii au susţinut la unison, în şedinţa de plen de marţi, necesitatea adoptării propunerii legislative pentru completarea legii 10 din 8 februarie 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, proiect respins atît de Guvern cât şi de Senat. O parte dintre liberali au votat împotrivă sau s-au abţinut (17), iar alţii s-au pronunţat în favoarea legii (16). Partenerii lor de guvernare, deputaţii UDMR s-au opus iniţiativei legislative. Atît social-democrata Aura Vasile, cît şi conservatoarea Lia Ardelean au ţinut în faţa plenului discursuri menite să-i sensibilizeze pe colegii deputaţi în faţa "situaţiilor tragice" generate de evacuări, "oameni care au murit, s-au sinucis, oameni dezrădăcinaţi, care nu au nicio vină". "Problema care face cazul acestei iniţiative legislative este o problemă care frămîntă societatea românească de peste 18 ani. Cred că aceste lucruri ar fi fost mai puţin violente, mai minore dacă clasa politică ar fi reuşit să rezolve această problemă cum s-a rezolvat de exemplu în Ungaria. În România am reuşit să elaborăm o lege care a nemulţumit şi proprietarii şi chiriaşii. Nu se poate corecta o nedreptate prin realizarea unei alte nedreptăţi. Nu pot să privesc, ca om de stînga, marile probleme care au fost create în societate în condiţiile în care oameni nevinovaţi, au ajuns după 20-30 de ani să se trezească în stradă", a susţinut Aura Vasile. Aceasta a invocat bandele care, prin cumpărarea drepturilor litigioase, au reuşit să invadeze piaţa imobiliară şi să creeze aceste situaţii în care oamenii au rămas în stradă. Noua lege prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în baza legii 112/1995 pentru reglemenatrea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului. O altă noutate o constituie faptul că cei cu statut de chiriaşi care au cumpărat imobilele în baza Legii 112 şi ale căror contracte de vînzare-cumpărare au fost desfiinţate ulterior în instanţă vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă, iar, dacă sumele plătite conform Legii 112 le-au fost deja restituite, vor putea solicita în justiţie diferenţa până la valoarea de piaţă a imobilelor, actualizată cu indicele de piaţă. De altfel, chiriaşii vor avea dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe din fondul de stat gestionat de primării şi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Locuinţelor.

×
Subiecte în articol: magazin