x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun In culisele productiei "Razboiul Stelelor"

In culisele productiei "Razboiul Stelelor"

de Sebastian S. Eduard    |    24 Iun 2005   •   00:00
In culisele productiei "Razboiul Stelelor"

Cand productia originala Razboiul Stelelor a fost lansata in 1977, lumea nu mai vazuse un film cu o asemenea viziune, care prezenta statii spatiale uriase, roboti inteligenti, sabii cu laser si vehicule pe perna de aer. Acum, aceste elemente s-au infiltrat in lumea in care traim.

In cei 30 de ani care au urmat, nu numai ca aceasta serie a devenit un adevarat fenomen al culturii pop, dar a ajuns sa se infiltreze si in modul in care traim.

LANSARE. Cum tocmai a fost lansata si ultima parte a acestei ample saga a lui George Lucas, Episodul III: Razbunarea Sith, Discovery Channel prezinta in exclusivitate o serie in trei parti care studiaza amprenta lasata de Razboiul Stelelor asupra vietii noastre actuale, dar si asupra viitorului.

Programul "In culisele productiei Razboiul Stelelor", difuzat in premiera duminica, 26 iunie de la ora 19:00, prezinta modul in care imaginatia acestui film a influentat - si continua sa influenteze - tehnologiile si inventiile care ne-au schimbat viata, in lumea reala.

DIVERTISMENT. Filmele din seria Razboiul Stelelor nu au fost doar o sursa de divertisment, ci au ajuns acum sa ne schimbe modul de viata. Cu trei decenii in urma, inventiile prezentate in Razboiul Stelelor tineau de o alta epoca, de un alt loc - o galaxie foarte, foarte indepartata. Totusi, societatea ajunge repede din urma aceasta epoca si o intreaga generatie de inventatori, inspirati de elementele stiintifice prezentate in toate filmele din seria Razboiul Stelelor, ne-au adus in pragul unui nou val de tehnologii care ne schimba viata.

TREI PARTI. Fiecare ora a acestei serii in trei parti, prezentate de legendarii "droizi" C3PO si R2D2, prezinta povesti personale si interviuri cu oameni care au gasit in tehnologia si filozofia din Razboiul Stelelor o sursa de inspiratie si un sprijin. Care sunt aceste inovatii care schimba modul in care ajungem pana la birou, ne facem cumparaturile, purtam razboaie sau salvam vieti? Aceasta serie studiaza si aplicatiile pe care le are "Forta" in lumea reala, vizitandu-i pe calugarii Shaolin din China.

SUCCES. De la forme de inteligenta artificiala pana la mijloace de transport extrem de performante sau tehnologie militara, programul "In culisele productiei Razboiul Stelelor" dezvaluie impactul pe care l-a avut una dintre cele mai mari si mai de succes productii cinematogra-fice SF clasice asupra lumii reale, asa cum o stim noi astazi. Programul prezinta imagini din toate cele sase filme ale seriei Razboiul Stelelor si exploreaza fire narative din acestea, investigand trei zone majore de influenta, in urmatoarele episoade: Oameni si masinarii, Cowboy spatiali, Razboiul, Armele si forta.

Intre fictiune si realitate in "Star Wars"

Iata numai cateva exemple:

  • Consumatorii isi pot gasi acum un prieten robot, asa cum erau C-3PO si R2-D2 pentru Anakin si Luke Skywalker. Perfecti pentru a ne tine companie in jurul casei, Cainele Sony Aibo si Robotul de Companie Banyru pot detecta comenzi si miscari ale omului, reactionand in consecinta.

  • Zoe, un robot-explorator, ar putea sosi in curand in ajutorul celor implicati in operatiuni de cautare si salvare. Daca sunt trimisi roboti in cautarea victimelor prinse sub daramaturi, exista mai multe avantaje: personalul uman implicat in asemenea operatiuni este in siguranta, iar robotii pot fi mai eficienti, daca sunt echipati cu instrumente precum senzori termici sau pentru vedere nocturna.

  • James McLurkin, inginer la Massachusetts Institute of Technology, a conceput roboti SWARM care actioneaza in grup, precum batalioanele de droizi din scenele de lupta ale Razboiului Stelelor. Membrii SWARM pastreaza in permanenta contactul pentru a asigura locatia "colegilor" lor si a-si mentine eficienta in realizarea unei sarcini.

  • Droidul plutitor al NASA este direct inspirat din Razboiul Stelelor. Personal Satellite Assistant (PSA) (Asistent Personal prin Satelit) este deosebit de util pentru astronautii care se afla pe orbita. Acest Asistent pluteste in aer si executa diverse sarcini, in functie de comenzile primite de la astronauti. Un alt robot spatial, Robonautul conceput de NASA, ramane in permanenta in afara navei spatiale si poate executa cele mai minutioase operatiuni.
  • ×
    Subiecte în articol: stelelor razboiul razboiul stelelor