x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Info magazin

Info magazin

24 Mar 2008   •   00:00

Vioara cea mai scumpă din lume, un “Guarnieri del Gesu” din 1741, a “debutat” într-un concert la Moscova, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani, fiind cumpărată luna trecută de tânărul miliardar rus Maksim Viktorov contra sumei de 3,9 milioane de dolari la casa de licitaţii Sotheby’s din Londra, notează Il Messaggero.

După 70 de ani, cea mai scumpă vioară din lume este din nou protagonista unui concert

Vioara cea mai scumpă din lume, un “Guarnieri del Gesu” din 1741, a “debutat” într-un concert la Moscova, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani, fiind cumpărată luna trecută de tânărul miliardar rus Maksim Viktorov contra sumei de 3,9 milioane de dolari la casa de licitaţii Sotheby’s din Londra, notează Il Messaggero. Teatrul evenimentului l-a constituit Casa Paşkov, una dintre cele mai frumoase clădiri din Moscova, datând din secolul al XVIII-lea, la doi paşi de Piaţa Roşie, unde 160 de VIP-uri din lumea politică şi economică rusă au asistat la un concert foarte aplaudat al faimosului violonist Pinchas Zuckerman, acompaniat de orchestra academică de stat Balşoi, condusă de Aleksander Vedernikov. “Acest eveniment demonstrează că liderii politici şi lumea afacerilor din Rusia sunt angajaţi în păstrarea moştenirii noastre culturale şi sunt sigur că debutul viorii într-un concert, după 70 de ani, va fi primul dintr-o lungă serie”, a spus Vedernikov, care este şi organizatorul la Moscova al Concursului Internaţional de vioară Paganini. Este moştenire ­ a adăugat el ­ care datează din epoca imperială, întrucât “Guarnieri del Gesu” a aparţinut mulţi ani compozitorului belgian din secolul al XIX-lea, Henry Vieuxtemps, şi fost solist la curtea ţarului Alexandru al II-lea. Instrumentul a rămas apoi în colecţia familiei compozitorului timp de peste un secol. Preţioasa vioară va fi protagonista unui nou concert, în sala mare a Conservatorului Ceaikovski, deschis marelui public.

 

 

Şi-a găsit motanul după şase ani...

O femeie din nord-estul Londrei a crezut că i se joacă o festă când veterinarii Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) din regiune au anunţat-o că i-au găsit motanul pierdut în urmă cu şase ani în imensa metropolă britanică, relatează Associated Press, recepţionată de Rompres. Felina, care răspunde la numele de Beau, a fost găsită de voluntari ai RSPCA. În timp ce un veterinar încerca să-i repună la loc un şold dislocat, el a descoperit un cip care conţinea numele şi adresa stăpânei sale. După ce şi-a revenit din uimire, Nikki Baylis din Waltham Forest nu a ezitat o clipă să-şi recupereze motanul.

 

 

Teoria apei virtuale

Pentru o ceaşcă de ceai se consumă 140 de litri de apă, cantitate care echivalează cu consumul mediu al unei persoane pentru nevoile sale de bază zilnice, nota sâmbătă ziarul spaniol El Mundo. Teoria apei virtuale măsoară cantitatea de apă utilizată pentru producerea alimentelor şi aparţine profesorului britanic John Anthony Allan, care a primit Premiul Stockholm al Apei 2008. Oamenii nu consumă apă doar când beau ori se spală, a demonstrat profesorul în teoria sa care măsoară cantitatea preţiosului lichid folosit pentru producerea alimentelor. Astfel, pentru a putea bea o ceaşcă de ceai sunt necesari 140 de litri de apă pentru cultivarea, producţia şi împachetarea frunzelor de ceai. Aceasta reprezintă,cu  aproximaţie, echivalentul cantităţii medii consumate de o persoană într-o zi pentru a bea şi a face treburile casnice. Alte exemple: pentru a obţine o bucată de brânză de 500 de grame este nevoie de 2.500 de litri de apă; pentru un litru de lapte, peste 3.000, iar pentru un kilogram de carne de vită peste 10.000... Altfel spus, pentru meniul zilnic al unui consumator se folosesc între 2.000 şi 5.000 de litri de “apă virtuală”.

 

 

Adio cozilor de aşteptare şi tichetelor de îmbarcare pe aeroportul viitorului

Cozile şi tichetele de îmbarcare de pe aeroport vor fi curând de domeniul trecutului: pe aeroportul viitorului pasagerii vor beneficia de un serviciu automatizat, care elimină aşteptarea şi vor fi folosite telefoanele mobile pentru aproape orice, inclusiv pentru îmbarcarea în avion, informează sâmbătă agenţia EFE. Principalele companii aeriene americane şi-au majorat investiţiile în tehnologie pentru a automatiza procesele obişnuite pe aeroporturi, fapt ce va economisi timpul călătorilor şi banii companiilor aeriene. Primele au venit monitoarele pentru a obţine tichetul de îmbarcare fără să mai fie nevoie de prezentarea la birou, atunci când se călătoreşte fără bagaje. Compania aeriană Continental a introdus pentru prima dată această opţiune în 1995, iar patru ani mai târziu, rivala sa Alaska Airlines făcea un pas înainte şi lansa check-in pe Internet. În prezent, şase companii aeriene americane permit facturarea de pe telefonul mobil, deşi ulterior este nevoie de tichetul de îmbarcare la terminalele automate de pe aeroport. Dar această ultimă procedură ar putea dispărea în curând. Continental are în probe un sistem care înlocuieşte tichetele de îmbarcare printr-un cod bidimensional pe care pasagerul îl primeşte pe ecranul telefonului mobil şi cu care poate trece de toate controalele de securitate şi urca în avion. Călătorul economiseşte astfel timp, iar compania bani, deoarece nu mai foloseşte suport de hârtie. Pe de altă parte, aceste coduri sunt mai greu de falsificat decât tradiţionalele coduri de bare imprimate pe tichtele de îmbarcare, conchide EFE.

 

 

Campion european la înot, eliminat din concurs pentru... naţionalism

Înotătorul Milorad Cavic, a cărui participare la Campionatele europene de la Eindhoven /Olanda a fost suspendată din cauză că a apărut la competiţie cu un tricou purtând inscripţia “Kosovo este Serbia”, a organizat o recepţie sâmbătă, la Eindhoven ­ înainte de a se întoarce în ţară, informează AP. El a mulţumit sutelor de fani şi s-a întâlnit cu premierul sârb Vojislav Kostunica, care l-a numit “erou”. La 23 de ani, Cavic a fost exclus de la campionatele de la Eindhoven după ce câştigase miercuri medalia de aur pentru ţara sa la 50 m stilul “fluture”, organizatorii competiţiei estimând că înotătorul sârb a difuzat un slogan politic referindu-se la controversata declaraţie a Kosovo de independenţă faţă de Serbia la 17 februarie.

×
Subiecte în articol: magazin