x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Insula absurdului / Cayo Levisa, paradisul interzis cubanezilor

Insula absurdului / Cayo Levisa, paradisul interzis cubanezilor

de Mihaela Matachita    |    19 Ian 2009   •   00:00
Insula absurdului / Cayo Levisa, paradisul interzis cubanezilor
Sursa foto: Claudia Daut/

Cayo Levisa, situată în provincia Pinar del Rio din vestul Cubei, este un paradis pentru turiştii din lumea întreagă, însă cubanezilor le este interzis accesul.



Plajele cu nisip fin ale acestei insuliţe de basm se întind pe o lungime de 3 kilometri, vegetaţia luxuriantă şi albastrul mării încântă simţurile, dar cubanezii nu pot ajunge aici din cauza autorităţilor. Acestea dau vina pe Statele Unite care încurajează imigraţia ilegală.  

Cayo Levisa se află la 250 de kilometri de Key West, statul american Florida, fiind insuliţa cubaneză cea mai apropiată de coastele Americii. Preşedintele cubanez Raul Castro, care i-a succedat în februarie 2008 fratelui său Fidel Castro, a aprobat, în martie anul trecut, cubane­zilor care au resurse financiare (Amară glumă!

În Cuba salariul lu­nar mediu este de 20 de dolari) să vină în staţiunile pentru străini. Astfel de sta­ţiu­ni interzise au apărut în Cuba din 1993, când ţara a început să îşi dezvolte turismul internaţional. Astăzi, turismul reprezintă pentru această ţară săracă una din principalele surse de devize: în 2008, Cuba a primit peste 2,3 milioane de turişti.

BALSEROS ŞI NU PREA
Şeful complexului turistic de la Cayo Levisa, Wilfredo Quintana, explică pentru AFP de ce staţiunea este interzisă: "din motive de securitate". "Nu ne putem permite riscul să ne trezim că un vapor plin cu turişti este deturnat", adaugă el, refe­rindu-se la furtul sau deturnarea ambarcaţiunilor de către cubanezii care vor să fugă clandestin în Statele Unite. "Când nu va mai exista «Adjustment Bill», vom vedea", încheie Quintana.

Această lege (bill) americană din 1996, la care s-a referit el, prevede pentru cubanezii care emigrează clandestin în SUA dreptul de azil, permis de muncă şi alte avantaje care fac atrăgătoare periculoasa traversare a mării.

După prăbuşirea URSS şi încetarea ajutoarelor ei generoase în 1991, care au adus pierderi uriaşe insulei supuse din 1962 embargoului comercial şi financiar american, mii de cubanezi, faimoşii "balseros", au ajuns pe coastele americane la bordul unor ambarcaţiuni mai curând artizanale.

Dar, în 1994, Washingtonul a semnat cu Havana un acord care prevede acordarea a 20.000 de vize anual şi primirea transfugilor. În zece ani, au beneficiat de această lege aproximativ 250.000 de cubanezi.
Râmâne însă durerea şi umilinţa produsă celor rămaşi în Cuba de o interdicţie "total absurdă".

×
Subiecte în articol: magazin